Учени : Кето диетата може да е опасна !

Кетогенното хранене е ефективно за загуба на мазнини, но идва с разнообразни метаболитни и микробиомни ефекти, които може да не са подходящи за всеки, обясняват специалистите

Актуални новини
15:30 - 18 Август 2024
2281
Учени: Кето диетата може да е опасна!

Британско изследване показва, че кето диетата може да създаде риск от сърдечно заболяване, инсулт, диабет тип 2, синдром на раздразненото черво, съобщи Сайънс алърт. 

Изследването е било малко по обхват, но резултатите може да накарат хората да се замислят дали си струва да преминават на кето диета. 

Екипът от Университета в Бат, Великобритания, е накарал 53 здрави възрастни да следват една от три диети 4 до 12 седмици - кетогенна (кето) диета с ниско съдържание на въглехидрати, диета с ниско съдържание на захар или диета с умерено количество захар и въглехидрати.

Учените установиха, че кето диетата повишава холестерола, намалява добрите чревни бактерии и способността на тялото да понася захари, пренасочвайки енергийния източник на тялото от глюкоза към мазнини.

Както диетата с ниско съдържание на захар, така и кето диетата водят до загуба на мазнини, без да засягат нивата на физическа активност на хората. Изглежда обаче, че хората, които се надяват да отслабнат, е по-добре да намалят добавените захари, а не въглехидратите, от диетата си.

"Кетогенната диета е ефективна за загуба на мазнини, но идва с разнообразни метаболитни и микробиомни ефекти, които може да не са подходящи за всеки", обясни физиологът Дилън Томпсън от Университета в Бат. "За разлика от нея, ограничението на захарта подкрепя правителствените насоки за нейното намаляване, насърчавайки загубата на мазнини без видими отрицателни въздействия върху здравето", допълни той.

Тези, които са на кето диета, консумират по-малко от 8 процента от калориите си от въглехидрати. Диетата с ниско съдържание на захар включва по-малко от 5 процента от енергийния прием от добавена захар - тази, която се добавя към храни и напитки или присъстват в плодов сок, сиропи и мед.

Те са сравнени с контролна диета с умерен прием на захар и въглехидрати, при която добавената захар допринася с около 18 процента от енергийния прием.

До четвъртата седмица от кето диетата разнообразието на чревните микроби на участниците се е променило, с масивни намаления в относителното изобилие на Bifidobacterium, които обикновено влизат в пробиотиците. Тези бактерии обикновено използват фибри от храната, които се намаляват с 40 процента от кето диетата в сравнение с останалите две диети - с ограничена захар и въглехидрати. Фактът, че тази промяна се наблюдава в екосистемата на червата и през 12-ата седмица на кето диетата, показва, че тази диета може да предизвика хаос в организма. 

Ефектът на кето диетата върху холестерола е особено притеснителен за изследователите. При участниците с малка консумация на захар общият холестерол намалява до 12-ата седмица на изследването. 

"Въпреки че намалява масата на мазнините, кетогенната диета увеличи нивата на лошите мазнини в кръвта на участниците", каза диетологът Арън Хенгайст от екипа. "Ако се спазва с години, това може да има дългосрочни последици за здравето, като повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт", допълни той.

Макар и кето диетата да сваля нивата на глюкозата на гладно, тя намалява и способността на организма да обработва въглехидратите от храненето, обясняват изследователите. 

Хората на кето диета имат увеличени нива на ензима PDK4 в скелетните си мускули, каквото се наблюдава при диабет тип 2. Диетата също намалява нивата на ензима AMPK и протеина GLUT4, които имат важна роля за метаболизма на глюкоза.

"Тази инсулинова резистентност не е непременно лоша по време на кето диета, но ако промените останат, след като човек премине към повече въглехидрати, това може да увеличи риска от развиване на диабет тип 2", каза Хавиер Гонсалес от екипа.