Учени разработват сладки от лабораторно отгледани растителни клетки
Италиански учени разработват сладки закуски от лабораторно отгледани растителни клетки и остатъци от плодове, които могат да бъдат оформяни с 3D принтер в продукти с висока хранителна стойност. Проектът Nutri3D, ръководен от италианската държавна изследователска агенция ENEA, цели да предложи устойчив подход към производството на храни в условията на климатични промени и намаляващи земеделски ресурси, предава "Ройтерс".
Въпреки че италианската кулинарна традиция току-що получи статут на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, учените в страната търсят нови решения за бъдещето на храненето. По думите на ръководителя на лабораторията Agriculture 4.0 към ENEA Силвия Маса, целта не е отглеждането на цели растения, а на техните клетки, като по този начин се запазват вкусът и хранителните качества на познатите продукти.
Сред първите прототипи са енергийни барове и гланцирани "медени перли",
разработени така, че да съхраняват аромата и хранителната стойност на плодовете.
Италианският подход комбинира клетъчно отглеждана храна с повторна употреба на странични продукти, като например плодови остатъци от производството на конфитюри.
Проектът се реализира в партньорство с частната технологична компания EltHub, част от ELT Group, и семейната фирма Rigoni di Asiago, специализирана в органични храни. В централния италиански регион Абруцо растителните "мастила", разработени от ENEA, се оформят с помощта на 3D принтери.
Анкета на ENEA показва, че 59% от запитаните биха опитали подобни храни. Според директора на EltHub Ермано Петрикка технологията има потенциал за приложение в условия с ограничени ресурси, включително в космоса или в зони на конфликти, като той нарича разработваните продукти "плодове за астронавти". Учените вече експериментират и с микрозелени и нано-домати, предназначени за космическо отглеждане.
На Земята 3D печатането на храни може да позволи и персонализирано хранене за хора със специални диетични нужди. В Рим вече има заведение за храна на растителна основа, което предлага в менюто си 3D-печатано "месо" под формата на нарязани филийки.