Учени: Соевите продукти може да причинят рак
Изофлавоните в тях действат като естрогени и нарушават хормоналния баланс
Френски учени предупредиха, че прекомерната употребя на соеви продукти може да доведе до рак, съобщи сайтът Хелт нюз.
Привържениците на здравословното хранене дълго време залагаха на соята като на заместител на месото и млякото в менюто ни. Но изследователи от френската потребителска организация "Какво да изберем" биха тревога, след като анализираха 55 различни продукта на соева основа. Сред тях фигурират готови храни, напитки, десерти, сосове. В някои от представените образци количеството на фитоестрогените, съдържащи се в една порция, превишават препоръчаните норми пет пъти.
Фитоестрогените в соята са известни под името изофлавони. В организма те действат като естрогени и нарушават хормоналния фон. Те могат да предизвикат проблеми, свързани с плодовитостта, и дори да предизвикат рак. А изследванията на френските специалисти доказаха, че те са с плашещо високо съдържание в много соеви продукти.