Учителка по руски предотврати измама на адвокат

Мария Славкова-Делова "изпращала" музиканти в чужбина срещу 8 000 лв.

Общество
23:17 - 06 Юли 2022
6097
Учителка по руски предотврати измама на адвокат

Не сме я виждали в съдебната палата по какви дела се явява, никой не знае, казват за адвокат Мария Славкова-Делова от юридическата гилдия в Пловдив. Но всъщност не са съвсем прави, защото Делова е влизала поне по две дела в сградата, макар и в качеството си на подсъдима, а не на защитник. И е осъдена и по двете за измами.

Втората присъда е съвсем скорошна - на 30 юни тя получи 4 години и 9 месеца затвор, след като районният съд прие, че Делова и сътрудникът Крум Стоянов са завлекли 10-ина души с обещания да им продадат изгодно апартаменти на закъсали с ипотеката хора.

До сделки така и не се стигнало, но измамените им броили 27 177 лв. Първата присъда е от февруари 2021 г. и е за измама на българин, живеещ в САЩ. Той я наел за адвокат по дело срещу роднини и тя му посочила банкова сметка, за да преведе държавната такса от 2914 лв.

Само че сметката не била на районния съд, а нейната лична. Наказанието за това е 6 месеца условно.

Преди 4 години майката на Делова – Дима Димова, уважаван дългогодишен преподавател по руски език в Английската гимназия в Пловдив, предупреди за друга готвена от дъщеря измама. Този път ставаше дума за обява, че се набират музиканти за скандинавските страни с месечен хонорар от 8000 евро.

Димова обяви публично, че подобно заплащане е немислимо. До наказателно преследване по този случай не се стигна, тъй като вероятно заради предупреждението хванали се на въдицата нямало.

Според майката нейната дъщеря се опитва да продаде апартамента, в който има право на пожизнено ползване. Двете са в лоши отношения от години и наскоро Дима Димова е подала жалба в прокуратурата срещу Мария Делова.

“Никога не съм я учила да лъже, да мами или да се заканва и заплашва някого”, казва Димова. 

48-годишната Мария Славкова-Делова е завършила право в ПУ “Паисий Хилендарски”, но е била вписана в Адвокатската колегия в София. Съдружникът Крум Стоянов е регистриран като неин помощник също там. Адвокатските права са отнети на 26 юли 2019 г., след като тя беше задържана на 15 май.

Мария Делова и Крум Стоянов също са потърпевши от измама. През 2019 г. тя подава сигнал срещу лихваря Владимир Петров, който давал заеми и взимал като залог нотариални актове на имоти и документи за собственост на коли, съобщава 24 часа.

Така прибрал мерцедеса на Стоянов, след като длъжникът не успял да върне навреме взетата сума. Схемата, за която Делова и Стоянов бяха осъдени преди дни, е действала през 2017 и 2018 г.

Двамата пускали обяви в интернет, че гарантират изгодна покупка на жилища, продавани от частни съдебни изпълнители, защото собствениците не плащали ипотечните кредити.
Другият вариант бил Делова и Стоянов да се представят за пълномощници на банки, които също имали необслужвани кредити за апартаменти.

Кандидатите се срещали с адвокат Делова и тя им обяснявала, че ще подготви документите за участие в търга. Тя и Стоянов обещавали, че човекът ще спечели искания апартамент, защото са близки със съдебния изпълнител или с ръководството на банка. Взимали за услугата между 1200 и 5000 лв.

Реални продажби не били осъществени и когато клиентите отишли да си търсят даденото капаро, се оказало, че Делова и Стоянов разполагат с декларация, че парите са върнати.

Според обвинението въпросните декларации били давани на клиентите за подпис наред с другите документи при оформянето на първоначалния договор и измамените парафирали, без да прочетат всеки лист.

В хода на делото Делова твърдеше, че всъщност е взимала пари за юридическите си услуги като процент от бъдещите сделки. Съдът обаче призна и нея, и Стоянов за виновни.

“Категорично ще обжалвам присъдата на Крум Стоянов, нито един от ощетените няма претенции към него”, заяви адвокатката му Деница Чингарова. Неговото наказание е 6 години затвор, защото е осъждан нееднократно и преди.

Мария Делова настояваше делото да се гледа при закрити врата и журналистите да не бъдат в залата, но съдебният състав не се съгласи, защото процесът е публичен.
По това дело Мария Делова отрича обвиненията, но предишната присъда от 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок е постигната след признаване на вината.

През лятото на 2012 г. с нея се свързал българин, живеещ от години в САЩ. Заедно със свои роднини той водил административно дело, по което поел всички разноски от 23 717 лв. После си поискал парите от близките, но след отказа им да платят и той решил да си търси дължимото по съдебен ред. Платил на Делова хонорар от 1030 лв. и се прибрал в САЩ.

При последвалата кореспонденция тя го уверила, че е внесла в районния съд исковата молба и му посочила банкова сметка, на която да преведе държавната такса от близо 3000 лв.

Човекът го направил, като всъщност изпратил парите в сметката на Делова, и започнал да се интересува какво става с процеса. Тя обаче увъртала и в началото на 2013 г. той наел друг адвокат. Така научил, че всъщност заведено дело няма и адвокатката му е злоупотребила с парите.

По това дело Мария Славкова-Делова е осъдена да върне сумата на клиента си и да плати хонорара на адвоката му от 500 лв.

След като била 3 години в ареста, районният съд в Пловдив промени мярката за неотклонение на парична гаранция от 5000 лв. Когато изтече срокът за обжалване и ги плати, тя ще излезе на свобода. Крум Стоянов е със същата парична гаранция.