Учителката от Бургас, убила мъжа си, не призна вината си

Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев пледира за Веселина Гинова 18 г. затвор

Крими
13:42 - 20 Ноември 2019
2484
Учителката от Бургас, убила мъжа си, не призна вината си

"Тук, в България, сме като в голям концлагер. Дебнем се, обвиняваме се. Хората са принудени да лъжат, за да не загубят работата си. Не се признавам за виновна в убийството на мъжа ми. Нито съзнателно, нито подсъзнателно съм мислила да го убивам".

С тези думи започна пламенната си лична защита началната учителка от Бургас Веселина Гинова днес в Бургаския окръжния съд. 

Тя е обвинена в предумишлено убийство на бившия си съпруг Димитър Миразчиев, когото довела до смърт чрез системно недохранване и липса на лечение на хроничните му заболявания.

Според обвинението Веселина държала пенсионирания инженер-химик в плен в дома си, заковала прозорците на стаята му, понеже се опитал да хвърли няколко бележки до съседи, в които ги молел за помощ. Освен това не му давала лекарства, а само малко хляб и вода. След като на 1 август 2014 г. Миразчиев издъхнал, тя го напъхала в контейнер и го захвърлила в Морската година, без да съобщи за смъртта му. Близо две години след това вземала пенсията му, ощетявайки държавата с общо 21 140 лв., съобщава "24 часа".

Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев пледира за 18 г. затвор, а защитата в лицето на адвокат Веселина Василева настоя Гинева да бъде оправдана по обвиненията за противозаконно лишаване от свобода и убийство и да бъде осъдена само за присвояването на пенсиите на Миразчиев. Адв. Василева пледира за 1 г. ефективно наказание или условна присъда.

Бургаският окръжен съд ще се поизнесе на 21 ноември.