Учредиха награда на името на художника Николай Тодоров за млади творци

Световният фестивал на анимационния филм отличи с приза филма на Вера Илиева "Стоножката"

Култура
11:59 - 12 Септември 2022, Обновена на: 12:20 - 25 Октомври 2022
1881
Учредиха награда на името на художника Николай Тодоров за млади творци

Награда на името на известния режисьор, сценарист и аниматор Николай Тодоров бе учредена по време на 18-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм, което се проведе във Варна. Призът бе създаден по инициатива на семейството на твореца, който си отиде от този свят през юли 2019 г. Призът ще се връчва за дебют на млади творци. Тази година с него бе отличена Вера Иванова за филма "Стоножката".

Новата награда бе обявена от директора на фестивала - проф. Анри Кулев, по време на заключителната церемония. Той сподели, че двамата с Николай Тодоров са били много близки и още не може да преживее загубата му. На награждаването присъства една от дъщерите на Николай Тодоров – Елена, която също работи в сферата на изкуството.

Тя припомни, че баща ѝ е бил „лошото момче на българската анимация“ и пожела да виждаме все повече „лоши“ момчета и момичета, отдадени на това изкуство у нас. „За баща ми всичко беше работа, работа и още веднъж работа, затова и на тях пожелавам същото“, каза Елена Тодорова. На името на Николай Тодоров всяка година по време на Световния фестивал на анимационния филм ще бъдат връчвани и по две стипендии на млади автори и една награда за дебют. 

Николай Тодоров е роден на 18 февруари 1952 г. в София. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в столицата. През 1978 г. завършва анимационно кино във ВГИК – Москва, в класа на Иван Петрович Иванов-Вано, който се смята за баща на руската анимация.

От 1979 г. работи в студио за анимационни филми „София“ като режисьор, художник – постановчик, аниматор и сценарист до 1987 г. От 1987 работи в Германия.

Създал е над 90 анимационни филма. Носител е на престижни международни награди. Филмът му „Грандомания” е селекциониран на XXXIII Международен кинофестивал в Кан 1980 година в категория за най-добър анимационен филм.

На Международния кинофестивал в Хирошима филмът му „Одисея” е селекциониран за един от десетте най-добрите анимационни филми за последните 30 години. Филмът му „Ден, като глухарче“ печели Награда „Сребърен дракон“ от фестивала за анимационно кино Краков 1983 г.

През 1989 година, филмът му „Последният час” е удостоен с награда за най-добър филм. Печели „Гран при”, „Наградата на Критиката“ и „Наградата на СБХ за най-добро изображение” на Световния фестивал за анимационно кино „Варна 2017“ за филма „Made in Brachycera”. Филмът печели и Специалната награда на журито на фестивала „Златен Ритон”.

Филмите на Николай Тодоров са участвали във всички реномирани световни кинофестивали и форуми. Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк е закупил и притежава негови филми. Участвал е и е бил шеф на жури на кинофестивали в Отава, Загреб, Ешпиньо, Москва, Анеси.

Художникът има самостоятелни изложби в Москва, Ню Йорк, Анеси, Ешпиньо, Загреб, Лука, Франкфурт, Оберхаузен и др. Илюстрирал е много книги от българската и световната литература.

Заедно с Анри Кулев са реализирали филмите „Гарсониера“ (1979), „Неделя“ (1980), „Корабът“ (1980) и „Гайда“ (1982), които критиката определя като радикално нова стъпка в българското анимационно кино с визуални експерименти, нелинейно изграждане на сюжета, натрупване на културни цитати, афиширане на краен индивидуализъм. 

Тодоров е автор още и на детските филми: „Приказка за трите патета“ (по „Анини приказки“ на Стефан Цанев, 1983), „Вълкът и седемте козлета“ (1983), „Червената шапчица“ (1983), „Папагал-пагал-гал“ (1984). След промените през 1989 г. сам продуцира и режисира пълнометражния „Made in Brachycera” през 2017 г.