Удариха ломски лихвари, взеха им парите

Новини
13:24 - 17 Юли 2023
2094
Удариха ломски лихвари, взеха им парите

С решение на окръжния съд в Монтана от семейство в Лом в полза на държавата е отнето незаконно придобито имущество за над 200 000 лева, съобщават от съдебната палата.

Имотите, парите и автомобилите са отнети по иск, предявен от КПКОНПИ.

Александър А. /46 г./ и Евелина Ц. на 44 години са били обвиняеми за лихварство през 2018 година. В периода от март 2016 година до юни 2018 година в Лом и села в района без разрешение Александър извършвал банкови сделки като давал заеми срещу лихви. При претърсване на дома на семейството и лек на автомобил „Форд" - собственост на жената са намерени 29 865 евро и 60 850 лв.

Семейството били обвинено в лихварство и изправено на съд, но съдът ги оправдал.

Въз основа на данните за лихварството КПКОНПИ образувала проверка за установяване на незаконно придобито имущество за периода от 24 февруари 2011г. до 24 февруари 2021г. При проверката е установено несъответствие в размер на 378 789,65 лева за целия проверяван период в имуществото на А. А. , жена му и децата им, които са пълнолетни.

Пред окръжния съд в Монтана комисията е предявила срещу семейството иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 257 584.29 лева. Според извършената по делото съдебно-икономическа експертиза за 10-те проверявани години А.А. и Е.Ц. са придобили имущество на стойност 305 813 лева, включващо пари, много недвижими имоти и автомобили. За периода законните доходи на семейството са само 50 294 лева, като в тази сума са включени и получените от Е. Ц. социални помощи.

След като се запозна с всички документи по делото и изслуша представителя на КПКОНПИ, ответниците и вещите лица, съдът обяви, че за имуществото на А. А. и Е. Ц. не е установен законен източник , нетните им доходи са отрицателна величина, поради което и придобитото тях имущество е незаконно и подлежи на отнемане.

Макар че семейството е с оправдателна присъда за лихварство, това не обезсилва иска, тъй като по реда на закона на отнемане подлежи имущество, за което е установено, че е придобито незаконно, а не в резултат на престъпна дейност, обяви съдът.

Окръжен съд отне в полза на държавата от А. А. 29 865 евро и 60 850 лв., 15 200 лева – пазарна стойност на поземлен имот със сградите върху него. От Е. Ц. съдът отне в полза на държавата сумата 43 400 лева – пазарната стойност на 3 поземлени имота и 6 леки автомобила, както и два поземлени имота със сгради и четири други леки автомобила, всички отчуждени. Съдът отхвърли като неоснователен иска на КПКОНПИ за отнемане в полза на държавата на сумите по спестовните влогове на децата на А. А. и Е. Ц.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София в двуседмичен срок