Украйна иска реакторите ни от януари

Росен Христов:Първо да гледаме българските интереси, след това - украинските

Актуални новини
11:48 - 11 Юли 2023 (обновена)
1535
Украйна иска реакторите ни от януари

Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари. Това заяви пред БНТ бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.

Той обясни, че тогава се е срещнал с украинския енергиен министър в Швеция, в рамките на европейското председателство на Стокхолм.


Преговорите обаче не са продължили, тъй като Министерството на енергетиката започнало преговори с френската компания EDF, която да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

Въпреки че преговорите са били на финален етап, при встъпването на редовното правителство не е бил сключен договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал.

Христов счита, че продажба на оборудването със сигурност е една от опциите, които трябва да се анализират. Според него обаче сегашното решение е прибързано. 
Киев може да използва пакета "Макрофинансова помощ+" за закупуването му
По думи на бившия енергиен министър проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа.

По негови думи на България са необходими четири нови ядрени реактора - два от тях да заместят реакторите, чийто живот изтича през 2050 г., и два - да заместят въглищните централи, които в даден момент ще затворят

Със сигурност два от реакторите трябвало да са на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Логично е да проучим възможности за другите два да бъдат в "Белене", защото там вече имаме над 2 млрд. лв. Инвестиции, посочи Христов.

Той заяви, че цената на оборудването, което ще бъде продадено, трябва да бъде определена от експерти, а след това политиците трябва да решат какво да правят.

Първо трябва да гледаме българските интереси, след това - украинските, категоричен бе Христов.

Той обаче призова да се направи технически анализ за възможността за изграждане на нови атомни мощности. Избрана е френска компания, тъй като те имат най-много опит с работата с руско оборудване. Бившият министър обясни, че е договорено подобно проучване и с "Уестингхаус" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той отхвърли твърденията, че договорът с турската компания "Боташ" за доставки на газ е заробващ и го определи като икономически изгоден за България.