Украйна: Преговори - да, но не при условията на Путин

Украйна
13:05 - 16 Юли 2024
756
Украйна: Преговори - да, но не при условията на Путин

44 процента от украинците са за започване на мирни преговори, против са 35 на сто, показва допитване. Но повечето не са съгласни с условията за "мир", предложени от Путин, пише Дойче веле.

Това сочат резултатите от проучване, проведено от Украинския център за икономически и политически изследвания "Александър Разумков".

В рамките на допитването е установено, че 49 процента от жителите на Централна Украйна възприемат спокойно информацията за започване на преговори за мир с Русия. В западната част от страната обаче този показател е доста по-нисък - 35 на сто, а в Източна Украйна - 33 процента.
На въпроса дали да бъде отменен указът за невъзможност за провеждане на преговори с Путин, издаден от Володимир Зеленски през октомври 2022-а година, положително отговарят 32 процента от анкетираните. 37 на сто смятат, че указът може да остане в сила.

В същото време огромното мнозинство от жителите на Украйна е на мнението, че страната не бива да се съгласява с условията за "мир", предложени от Владимир Путин. 83 на сто са заявили, че няма да се съгласят с извеждането на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. 77 процента са се обявили против снемането на международните санкции на Русия, наложени ѝ заради войната.

За 51,5 процента от участниците в допитването минималното условие за мир с Русия остава връщането на Украйна към границите от 1991-а година. Въпреки несъгласието с предложението на Владимир Путин, повечето украинци (76 процента) са сигурни, че руският президент допуска мир само при своите условия. 47 на сто предполагат, че Путин е готов "да се пазари", тъй като войната излиза твърде скъпо на руската икономика.

В края на юни президентът Володимир Зеленски заяви в интервю за изданието "The Philadelphia Inquirer", че допуска възможността за водене на мирни преговори с Владимир Путин чрез международни посредници на принципа, използван при съгласуването на сделката за черноморския зърнен коридор. "Този модел бе приложен за първи път тогава, когато Украйна се договаряше не с Русия, а с ООН и Турция. Те на свой ред поеха отговорността да се договарят с нас, след което да подпишат съответните съглашения с Русия. Така и стана: две огледални споразумения, между които са ООН и Турция", поясни той.

На 14-и юни в свое слово пред ръководството на руското външно министерство Владимир Путин назова условията, при които Москва би била готова да прекрати бойните действия в Украйна. Сред тях са: извеждането на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области; гаранции за неутрален статут от страна на Киев; признаване на анексията на Крим, както и - че четирите споменати области са руска територия.

Неотдавна испанският вестник "El Pais" написа, позовавайки се на конфиденциална информация от източници в ЕС, че Владимир Путин и китайският ръководител Си Дзинпин очакват мирните преговори с Украйна да започнат до края на тази година.