Украинският Гешев иска руските лидери да бъдат съдени задочно

Украйна
18:41 - 23 Март 2023
2482
Украинският Гешев иска руските лидери да бъдат съдени задочно

Руските лидери би трябвало да бъдат съдени за нахлуването в Украйна, дори да не може да бъдат арестувани и доведени лично в съда, заяви днес украинският генерален прокурор Андрий Костин, цитиран от Ройтерс. Според него планираният трибунал за престъпления на агресия би трябвало да провежда задочни съдебни процеси.

Той направи изявлението в Хага след среща с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС), който миналата седмица издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, като го обвини във военно престъпление на депортиране на деца от Украйна в Русия.

Костин заяви, че бързата работа на прокурорите и сътрудничеството с МНС е "причината за такъв бърз отговор на едно от най-тежките военни престъпления в тази война, принудителната депортация и отвличане" на деца.

Русия казва, че е довела хиляди украински деца на своя територия, определяйки това като хуманитарна кампания с цел да бъдат защитени сираци и изоставени деца в конфликтната зона.

МНС може да преследва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Украйна, но не може да преследва престъпление на агресия поради правни ограничения.

В международен план се увеличава подкрепата за създаване на специален трибунал за наказателно преследване на руските лидери заради нахлуването в Украйна, смятано от Киев и Запада за престъпление на агресия.

Според Костин специалният трибунал би трябвало да преследва "най-висшето политическо и военно ръководство, включително Путин, за престъпление на агресия".

Международните съдилища много рядко провеждат задочни процеси. Правилата на МНС постановяват обвиненият заподозрян да присъства по време на делото.

Единственият пример напоследък за задочен международен процес беше в случая с Ливан, при който подкрепян от ООН трибунал призна за виновни трима мъже за убийството на ливанския политик Рафик Харири през 2005 г.

Миналата година съд в Нидерландия призна за виновни трима мъже за свалянето на самолет на Малайзийските авиолинии през 2014 г. над Източна Украйна. Никой от заподозрените не присъстваше в съда.

Костин заяви също, че неговата служба събира доказателства за най-трудното за доказване престъпление – геноцид, за което трябва да се докаже, че е имало намерение за ликвидиране на конкретна група като цяло или отчасти.