Украинско знаме се вее над контролирана от Русия ивица в Черно море (ВИДЕО)

Свят
17:31 - 12 Август 2024
2092
Украинско знаме се вее над контролирана от Русия ивица в Черно море (ВИДЕО)

Военните от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна издигнаха знамето на страната на Кинбурнската коса - тясна ивица на едноименния полуостров в Николаевска област, която се контролира от Русия.

"ГУР издигна украинското знаме на Кинбурнската коса. Най-вероятно това е станало в резултат на рейдови действия. Косата остава под контрола на противника", отбелязват анализаторите от украинската мониторингова група DeepState. 

Ръководителят на Центъра за противодействие на дезинформацията Андрей Коваленко също публикува видеото. Гласът зад кадър казва, че записът е направен вчера, 11 август, което потвърждава десанта на украинците на Кинбурнската коса

Руските сили завзеха косата в началото на пълномащабното нахлуване в Украйна. Засега това е единствената част от Николаевска област, която остава под тяхна окупация.

Ръководителят на Николаевската областна администрация Виталий Ким говори за важността на това руснаците да запазят Кинбурнската коса - за тях е важно да я контролират, тъй като това им позволява да блокират работата на пристанищата в региона, цитира думите му УНИАН.

През нощта на 9 август специалните сили на Главното разузнавателно управление на Украйна проведоха рейд на Кинбурнската коса , по време на който успяха да унищожат 6 единици бронирана техника и да убият около 30 руски военнослужещи, ако се вярва на съобщенията на ГУР. Специалните сили атакуваха руските укрепления на позициите им "Кинбурнска крепост", "Морски терминал" и "Паметник на Суворов". На последния войниците издигнаха бойното знаме на военното разузнаване.