Ултраортодоксални евреи в Тел Авив нахлуха в база на израелската армия

Нахлуването във военна територия е сериозно престъпление, се казва в изявление

Новини
20:14 - 06 Август 2024
2090
Ултраортодоксални евреи в Тел Авив нахлуха в база на израелската армия

Десетки ултраортодоксални протестиращи нахлуха в база на израелската армия близо до Тел Авив във вторник, съобщи израелската армия, цитирана от "Ройтерс".

Демонстрациите, които се проведоха, докато Израел се подготвяше за очаквания отговор от Иран, подчертаха дълбоките разделения в израелското общество, които се задълбочиха допълнително 10 месеца след началото на войната в Газа.

Израелската армия осъди инцидента в базата Тел Хашомер.

"Нахлуването във военна база е сериозно престъпление и е против закона. Израелската армия осъжда това насилствено поведение и настоява протестиращите да бъдат изправени пред правосъдието", се казва в изявление на военните.

Видеозаписи, споделени от израелската полиция, показват десетки мъже в традиционните черни костюми и шапки, носени от ултраортодоксалната общност, които се изправят срещу редиците на полицията извън базата.

Върховният съд на Израел нареди на правителството през юни да призове ултраортодоксални студенти от харедимската семинария в армията, пораждайки горчиви възражения на общността и религиозните партии в коалицията на премиера Бенямин Нетаняху.

Дългогодишните освобождавания от наборна военна служба са ключови за коалицията на Нетаняху
Първите документи за повиквателни бяха изпратени преди около две седмици и наборниците трябва да се явят в центровете за набиране на персонал.

Проектоизключенията за ултраортодоксалните евреи датират от ранните дни на държавата Израел, когато първият министър-председател, социалистът Давид Бен-Гурион, освободи около 400 студенти от военна служба, за да могат да се посветят на религиозно обучение. Правейки това, Бен-Гурион се надяваше да запази живи свещените знания и традиции, почти заличени в нацисткия Холокост.

По онова време харедистите бяха малко малцинство, но изключенията се превърнаха във все по-голям проблем, тъй като общността се разшири и съставлява повече от 13% от населението на Израел, съотношение, което се очаква да достигне около една трета в рамките на 40 години.

Въпросът остава неразрешен от десетилетия, но войната в Газа и възможността за по-широка война с Иран и подкрепяното от Иран движение Хизбула в Южен Ливан го поставиха в остър фокус.

"Набирането на ултраортодоксални граждани е оперативна необходимост и се провежда в съответствие със закона. Израелската армия е решена да продължи да напредва в тази посока", казаха военните.