Умъртвяват 400 прасета в "заден двор" в Смолянско

Вкичките животни са нерегистрирани

Новини
17:11 - 01 Август 2019
3616
Умъртвяват 400 прасета в "заден двор" в Смолянско

Около 400 са прасетата, отглеждани в стопанства тип "заден двор" в Смолянска област, трябва да бъдат умъртвени до 2 август. Това съобщиха от Областната епизоотична комисия, която заседава днес по повод мерките срещу разпространение на африканска чума по свинете /АЧС/.

Областта е в повишена епизоотична обстановка от края на миналата седмица, притеснени сме, че в съседната област Пловдив бе установен вирусът при дива свиня в ловно стопанство, коментира областният управител Недялко Славов. Заседанията на Областната епизоотична комисия ще бъдат ежеседмични.

На територията на област Смолян няма регистрирани огнища на вируса, информират от комисията. Съгласно указанията на Централния епизоотичен щаб, стопаните трябва доброволно да умъртвят 400-те прасета в областта, а месото може да се консумира след термична обработка, при която се унищожава вирусът.

Всичките прасета от стопанствата тип "заден двора" са нерегистрирани. От 5 август ветеринарните власти тръгват на проверки, за да установят дали стопаните са изпълнили предписанията. Ако при проверките се установят случаи на оставени за отглеждане прасета след 2 август, животните ще бъдат принудително евтаназирани и загробени.