Унгария вижда България като основен енергиен партньор

Строи се и втората линия на тръбопровода „Турски поток”

Свят
14:36 - 22 Октомври 2019
997
Унгария вижда България като основен енергиен партньор

България е основният партньор на Унгария по отношение на енергийните въпроси и диверсификацията на доставките, според държавният секретар Информация и международно представителство на Унгария Тамад Менцер.

"Енергетиката е въпрос на националната сигурност и точно по тази причина унгарското правителство се стреми да гарантира, че природният газ може да пристигне в Унгария от възможно най-много източници и по възможно най-много маршрути", обяснява Менцер.

"Изграждането на Южния газов коридор е определен източник на диверсификация на маршрутите и също така дава възможност за диверсификация на източниците", добави той.

"Диверсификацията на източниците и маршрутите не само улеснява сигурното снабдяване с енергия, но също така гарантира, че търговските и промишлените потребители имат достъп до евтин газ и цените на комуналните услуги остават ниски, защото всичко това е жизненоважно за поддържането на конкурентоспособността в непрекъснато променящ се свят."

Доставките на природен газ от Русия за турския пазар ще започнат тази година по първия тръбопровод "Турски поток".

Втора линия на тръбопровода също се строи, като пристигащият газ ще има възможност да бъде транспортиран по Южния газов коридор по маршрута България-Сърбия-Унгария.