Урсула фон дер Лайен : Искам зелена сделка за Европа

Свят
11:12 - 16 Юли 2019
2196
Урсула фон дер Лайен: Искам зелена сделка за Европа

Урсула фон дер Лайен, номинирана за поста председател на Европейската комисия, обяви, че ще настоява страните от ЕС да приемат оспорваната Истанбулска конвенция в своята реч пред Европейския парламент.

"Ще предложа насилието срещу жените да бъде добавено като престъпление в Европейския съюз, Истанбулската конвенция трябва да бъде приета", заяви на английски германката, чиято кандидатура за мястото на Жан-Клод Юнкер ще бъде гласувана в европарламента.

Тя подчерта, че иска да предложи зелена сделка за Европа и това да се случи през първите сто дни откакто стане председател на Комисията. Смята да въведе такса "въглероден двуокис".

Малките и средните предприятия трябва да имат достъп до капиталовия пазар.

"Икономиката обслужва хората", "гордеем се с икономиката си и трябва да я засилим", изтъкна Фон дер Лайен.

Възнамерявам да се боря за справедливи данъци, поясни още тя, във връзка с отворения пазар. 

Създаване на по-справедлив ЕС - това е цел на мандата ми и съпровожда цялата ми кариера. Да се дава родителски отпуск за подкрепа на семействата и децата, но само това не е достатъчно... Искам по-добра защита за тези, които губят работата си, каза Урсула фон дер Лайен.

Искам повече равнопоставеност за младите, за да гледат напред, те имат нужда от работни места, да имат гаранция в професионалния им път...  Да се погрижим за най-уязвимите - децата, да се борим срещу бедността. Аз съм майка на 7 деца...

Децата да имат достъп до здравеопазване и образование - подчерта Фон дер Лайен.

Насилието срещу жените да бъде включено в определенията за престъпление в европейските договори...

Обръщението ще бъде последвано от дебат с евродепутатите, който ще продължи до 13.30 ч. българско време, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Г-жа фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство (50% плюс 1) от всички членове на Парламента, за да бъде избрана от евродепутатите днес при гласуването в 19 ч. (българско време) за председател на Комисията за следващите пет години.

Към момента Парламентът има 747 членове, съгласно получените официални известия от националните органи, което означава, че необходимият праг е 374 гласа.

Председателят Сасоли ще обяви официално необходимия брой гласове преди началото на гласуването, което се провежда чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

Нужни са й 374 гласа, за да бъде избрана на поста. Изборът е таен, той трябва да започне към 19 ч. българско време.

Германката - майка на 7 деца започна около 20-минутната си реч на френски (тя е родена в Белгия), продължи я на английски, преди да премине на немски, като накрая възкликна на родния си език: "Да живее Европа! Да живее Европа!"