Урсула фон дер Лайен реже парите на Орбан

Унгария отдавна трупа “черни точки” пред Брюксел заради честото си несъгласие с политиките на общността и националното си законодателство

Свят
12:46 - 18 Септември 2022
3493
Урсула фон дер Лайен реже парите на Орбан

Европейската комисия предложи днес Съветът на ЕС да приеме решение за ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет. Процедурата е свързана с новите правила, които ЕС въведе, за да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността, уточнява еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция. 

Комисията предлага да бъде ограничен достъпът до бюджета по три програми от политиката на сближаване на 65%. Мярката може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец. Днешното решение бе прието единодушно от еврокомисарите, уточнява Хан. Той отбелязва, че процедурата срещу Будапеща е започнала през април, както и че Унгария е успяла да предприеме някои необходими стъпки, макар и с известно закъснение.

Това е първият случай, който се разглежда по новите бюджетни правила, отбеляза еврокомисарят. По неговите думи оставащите слабости са свързани с работата по обществените поръчки, предотвратяването на конфликта на интереси, законодателството срещу корупцията.