Урсула потвърди подкрепа за Украйна на Зеленски

Двамата говориха по телефона за войната

Новини
21:24 - 02 Януари 2023
1788
Урсула потвърди подкрепа за Украйна на Зеленски

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди непреклонността на Европа в подкрепата за Украйна и нейния народ в борбата срещу руска агресия, в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи "Укринформ", позовавайки се на публикация на Урсула фон дер Лайен в Twitter.

"По време на първия телефонен разговор за новата година с президента на Украйна Зеленски предадох искрена подкрепа и най-добри пожелания за народа на Украйна за 2023 г. ЕС ще бъде до вас толкова дълго, колкото е нужно. Ние подкрепяме вашата героична борба. Борба за свобода и срещу жестоката агресия", пише председателят на Европейската комисия.

Мястото на срещата на върха все още не е определено
Агенцията отбелязва, че Европейският съюз предоставя на Украйна политическа, икономическа, хуманитарна и военна помощ. През 2022 г. ЕС е предоставил на Украйна финансова подкрепа в размер на 19 милиарда евро. За следващата година Европа е предвидила 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна.

Освен това за Евросъюзът отпусна 3,1 милиарда евро за пряка военна помощ на Украйна. За пръв път в историята ЕС активира и Директивата за временна закрила, която позволи на милиони украински бежанци, предимно жени и деца, да бъдат приети в ЕС и да им бъдат предоставени основни социални услуги, включително здравеопазване, достъп до образование и право на трудова заетост.