Ускори се запълването на газ в хранилищата на ЕС

Доставките на газ от Русия, транзитирани през Украйна, остават на предишните нива

Украйна
13:53 - 05 Септември 2022
1852
Ускори се запълването на газ в хранилищата на ЕС

Темпът на нагнетяване на газ в подземните хранилища на ЕС се е ускорил от началото на септември въпреки пълното спиране на "Северен поток" за неопределен период от време, сочат данни на Асоциацията на европейската газова инфраструктура (GIE).

Ако на 31 август, когато руският газопровод беше спрян за планова профилактика на компресорната станция (КС) "Портовая", степента на запълване спадна до 0,19 процентни пункта (пр.п.) от предишните около 0,3-0,4 пр.п., то на 1-3 септември тя вече е спаднала до 0,35-0,39 пр.п.

Като цяло за газовия ден на 3 септември (приключил в 7,00 ч. на 4 септември) подземните тръбопроводи в Европа са запълнени на 81,55%, като в тях има около 88,15 млрд. куб. м.

"Северен поток" не излезе от тридневния планиран ремонт на 3 септември, както се очакваше по-рано. "Газпром" обяснява това с неизправности, открити в компресорната станция "Портовая", единствената, която е в експлоатация. В отговор германската компания „Siemens“ заяви, че не ги счита за техническа причина за спиране на газопровода. След това обаче „Газпром“ обяви, че „Siemens“ е участвал в ремонта на блока, открил е неизправностите и е бил готов да ги отстрани, но заради санкциите не е имало къде да го направи.

В същото време доставките на газ от Русия, транзитирани през Украйна, остават на предишните нива. Заявката за изпомпване през газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа", според уебсайта на украинския оператор на ГТС, възлиза на 42,4 милиона кубични метра към 5 септември. От края на май насам количеството им е 40-42 милиона.

Междувременно, според асоциацията WindEurope, с настъпването на есента производството на вятърна енергия в Европа се е увеличило. През уикенда тя представлява 13-15% от общото производство на електроенергия в Европа в сравнение с 9,2% на 1 септември.