Ускорител на частици разкрива тайните на папируси на 2000 години

Древните документи са овъглени и е невъзможно да бъдат развити

Новини
19:47 - 03 Октомври 2019
3751
Ускорител на частици разкрива тайните на папируси на 2000 години

Овъглени по време на изригването на Везувий, древноримски папируси са съхранили тайните си почти 2000 години. Учени се опитват да дешифрират тези "крехки като крилата на пеперуда" документи с помощта на ускорител на частици, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Съхранявани доскоро в Института на Франция в Париж, въпросните древни папируси бяха изпратени в Централна Англия, за да бъдат виртуално развити. 

"Човек си мисли, че папирусът може просто да бъде развит и прочетен - заяви експертът от университета на Кентъки проф. Брент Сийлс, който от около 20 години работи над създаването на неинвазивни технологии за дешифриране. - Тези папируси обаче не може да бъдат развити, защото овъгляването ги е направило много крехки." 

Използваният уред е синхотрон - пръстен с обиколка 500 метра, в който електрони се движат с огромна скорост и излъчват нещо като проникващи през материята мощни рентгенови лъчи. Устройството "Даймънд лайт сорс" произвежда светлина, която е 10 милиарда пъти по-ярка от слънчевата. То функционира като гигантски микроскоп, чиито данни впоследствие са дешифрирани с помощта на изкуствен интелект. 

Папирусите са открити през 1752-1754 г. по време на разкопки в Херкулан, близо до Неапол. За разлика от Помпей, който бил залят с лава от Везувий през 79 г., Херкулан се оказал под облак горещ газ вследствие на вулканичното изригване. Градът бил покрит със слой пепел, под който сградите останали невредими. В една от тях - Вилата на папирусите, се помещавала библиотека, която включвала над 1800 папируса. Те обаче са овъглени и е невъзможно да бъдат развити. През 1986 г. са изпратени в Неапол, където химичен метод за развиване позволил един от тях да бъде разделен на стотици малки фрагменти.

"Сега в синхотрона в Англия лъчи се изпращат върху фрагментите и би трябвало да дадат възможност да се създаде триизмерно изображение с висока резолюция, без да се развият или унищожат папирусите", поясни ученият.