Ужасяващ разказ на руска майка за беззаконието и хаоса в армията на Путин

Общество
21:12 - 29 Май 2022
9334
Ужасяващ разказ на руска майка за беззаконието и хаоса в армията на Путин

Когато двамата сина на Марина били призовани миналата зима да се включат в руската армия, тя приветства идеята децата й да отслужат една година военна служба.

"Казах им, че трябва да служат", казва Марина пред BBC. "Това е техен дълг към родината."

Но няколко седмици по-късно тя започна да се тревожи. Синовете й са били разположени в район близо до границата с Украйна.

На 24 февруари президентът Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна. Този ден Марина (не е истинското й име) губи връзка със синовете си.

"Времето спря за мен. Не можех да ям, не можех да спя", споделя тя. "Разменях съобщения с майките на други военнослужещи от същото поделение. Оказа се, че много от тях са загубили връзка с децата си.“

Кремъл обеща, че руските военнослужещи няма да бъдат изпращани в Украйна.

Но къде бяха синовете на Марина?

"Качих се в колата и започнах да търся. По телефона един от командирите настоя, че са на военни учения на полето. Казах му: "Обиколих всички полета наблизо, където имаше учения. "Няма. Моля те, не ме лъжи." След това той ми затвори“.

"Веднъж от отчаяние се опитах да вляза в Украйна. Разбира се, не ме пуснаха. Навсякъде имаше контролно-пропускателни пунктове", споделя тя. "Тогава жертвите започнаха да пристигат. Обади ми се някой, който ми каза, че има загинали и ранени. Бързо се запътих към военната болница."

Синовете на Марина не били там, но тя остава шокирана от видяното.

"Във военната болница нямаше достатъчно лекарства или превръзки. Местните жители доставяха всичко. Войниците бяха премръзнали и гладни. Местни хора с голямо сърце носеха храна и напитки в болницата“, спомня си тя.

В крайна сметка някой от военната част на синовете й признава, че те наистина са в Украйна.

"Казаха ми ужасяващата новина: "Децата ви са подписали военни договори, за да бъдат професионални войници. Те участват в специалната военна операция в Украйна. Те ще се върнат като герои“.

"Какво, по дяволите, говориш? Не са имали планове да подписват договор", бил нейният отговор. "Те са в армията от три месеца. Само веднъж са държали оръжие. Само веднъж са били на полигон. През повечето време са гребали сняг. Писах до Генералната прокуратура с молба да разследват. Казах им, че няма начин синовете ми да подпишат военни договори. Бях сигурна. Писаха и други майки. Всички познаваха децата си.“

Русия разчита на наборната военна служба, за да увеличи броя на войските във въоръжените сили. Военната служба продължава 12 месеца и, с някои изключения, е задължителна за руски мъже на възраст между 18 и 27 години.

На 5 март президентът Путин обяви, че "в операцията в Украйна" участват само професионални войници, офицери и военнослужещи по договор. "Там няма нито един наборник и не планираме, няма да ги използваме", заяви той.

Но само четири дни по-късно руското министерство на отбраната призна за първи път, че наборни военнослужещи са били сред военните, участващи в руската офанзива в Украйна. Министерството твърди, че "на практика всички подобни военнослужещи вече са върнати в Русия".

Говорител на Кремъл каза, че президентът е разпоредил на военната прокуратура да разследва как военнослужещите са се появили в Украйна.

Официалната жалба на Марина била уважена. Руските власти потвърдиха, че синовете й не са подписвали военни договори. И двамата сина са върнати в Русия.

"Позволиха ми да дойда и да взема по-малкия си син вкъщи за деня", казва Марина. "Докато отивах да го взема, се обадих и го попитах дали има нещо, от което се нуждае. "Мамо, не ми трябва нищо, само ти", отговори той.

"Когато го видях, изглеждаше зле и объркан. Момчетата, които се върнаха оттам, бяха толкова слаби, мръсни и изтощени. Дрехите им бяха скъсани. Синът ми каза: "По-добре да не знаеш какво се случи." Но всичко, което имаше значение за мен, беше, че той се е върнал жив."

Марина е ядосана за случилото се.

"Излъгаха ме в лицето", възмущава се тя. "Първо излъгаха, че синовете ми не са в Украйна. След това излъгаха, че са подписали военни договори. Офицерите излъгаха, сержантите. По-късно някой ми каза, че не им е позволено да ми казват истината. Невероятно. Беше им позволено да нарушат закона и да изпратя синовете ми в Украйна, но не им беше позволено да кажат на една майка къде са децата й."

"Бих искала да вярвам, че нашият президент, главнокомандващият, просто не е наясно с бъркотията и хаоса в армията. Да му кажа, че тук не всичко е както го казват по телевизията", споделя тя.

Марина изпитва облекчение, че синовете й са в безопасност. Сега мислите й са с други семейства.

"Толкова много синове не са се върнали и никога няма да се върнат. Толкова много майки все още търсят децата си. Това е ужасно. Предполага се, че сме достигнали върха на човешкото развитие. Как така не можахме да постигнем споразумение? Защо трябва да се бием и да убиваме? Децата ми бяха различни хора, когато се върнаха. Виждате го в очите им. Различни са. Те са разочаровани. Искам да повярват отново в светло бъдеще, в мир и любов. Спряха да вярват", казва тя.