В Албания не могат да се разберат за изборите

Президентът насрочи местния вот за 13 октомври, премиерът настоява за 30 юни

Новини
17:12 - 27 Юни 2019
1786
В Албания не могат да се разберат за изборите

Президентът на Албания Илир Мета съобщи на пресконференция днес, че 13 октомври 2019 г. е най-адекватната дата за провеждане на местните избори в Албания и показа новия указ за насрочване на изборите, предаде македонският информационен сайт независен.

Президентът изтъкна, че е избрал тази дата, защото това е най-краткият срок за организиране на местни избори и защото гарантира последователността на процеса на европейска интеграция на страната. Той напомни, че ЕС планира да вземе решение за започване на преговорите /с ЕС/ през октомври, а срещата /на лидерите на съюза/ е на 18 октомври.

Преди да съобщи новата дата на изборите Мета имаше поредица срещи както с лидери на политически партии, така и с посланици и с представители на мисиите на международните организации в Тирана. Единствено лидерът на Социалистическата партия и премиер Еди Рама отхвърли поканата за среща, като отговори, че е "в изборна кампания и няма време за срещи". Още докато продължаваше пресконференцията на президента, Рама реагира в Туитър и нарече новата дата на изборите "абсолютна нула". "30 юни е единствената дата на изборите", написа Рама.