V блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е зареден с американското ядрено гориво

Актуални новини
14:26 - 29 Май 2024
1978
V блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е зареден с американското ядрено гориво

43 касети от новото американско ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй". Така една четвърт от капацитета на горивното тяло, е с касети на "Уестингхаус".

Това стана ясно днес на официалната церемония. На нея присъства и американският посланик Кенет Мартен и представители на доставчика "Уестингхаус", изброи БНР. В изпълнение на своята програма за диверсификация на ядреното гориво, Първата ни атомна централа подписа договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво.

Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй", каза енергийният министър Владимир Малинов. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво, обеща и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Освен 43-те касети, които сега са заредени с "Уестингахус", имаме договор и с "Фраматом" за 6-ти блок, който осигурява свежо гориво за него, така, че със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация се създават повече възможности за избор, припомни служебният премиер Димитър Главчев.

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), припомни по-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, посочи на брифинг в края на април председателят на АЯР Цанко Бачийски.