В Гърция ще гласуват по пощата за евродепутати

Новини
21:10 - 30 Ноември 2023
2828
В Гърция ще гласуват по пощата за евродепутати

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че се подготвя възможност за гласуване по пощата, която ще обхване желаещите както в страната, така и в чужбина. Това ще важи и за десетки, може би и стотици, хиляди, които при сегашните обстоятелства не могат да упражнят правото си на глас - възрастни, болни, хора с увреждания и специални нужди, младежи на сезонна работа, заетите в изборния ден и др.

По-късно вицепремиерът Теодорос Ливаниос и вътрешният министър и Ники Керамеос дадоха подробности и уточниха на пресконференция, че промяната ще важи за избиране на евродепутати и за участие в референдум. Новият режим обаче няма да засяга парламентарните избори.

За да стане това факт, правителството и партиите започват разговори, последвани от обществени консултации, след което проектозакон ще бъде внесен в парламента за гласуване в началото на следващата година. Евроизборите са насрочени в ЕС за началото на юни. Желаещите да гласуват по пощата трябва да заявят това на правителствен портал поне 40 дни преди изборите.

Мицотакис каза още, че Гърция няма да бъде разделяна на избирателни окръзи специално за избирането на 21 представители в европейския парламент. Такава идея се обсъждаше през последните месеци, като в края на септември се говореше за 5 до 7 окръга с уточняване на подробностите до Коледа. Един от сценариите предвиждаше всеки окръг трябваше да има различна бюлетина, а колко евродепутати ще се определят във всеки от тях щеше да зависи от броя на населението им.