В Гърция ще има два нови мигрантски лагера

Съобщава се, че ще в тях ще има големи палатки, в които да се настанят до 50 души наведнъж

Свят
15:47 - 10 Септември 2019
1977
В Гърция ще има два нови мигрантски лагера

Правителството на Гърция планира да създаде два нови лагера на континенталната част, където да се настаняват мигранти и бежанци, прехвърлени от пренаселените съоръжения на островите, като казва, че новите звена ще бъдат временни, служещи само като „транзитни“ центрове.

Първият от двата лагера ще бъде разположен в излязла от употреба военна база в Каравомилос в района на Фтиотида, а вторият ще бъде допълнение към вече съществуващо съоръжение за преразпределение в Коринт.

Министерството на защита на гражданите се надява до края на месеца да бъдат изградени и работещи съоръжения, в които да се настанят малко над 900 мигранти и бежанци от източното Егейско море. Съобщава се, че лагерите ще се състоят от големи палатки, в които могат да се настанят до 50 души наведнъж, предимно семейства, които са били в съоръжения на островите от година или повече.

В отговор на местните опасения дали съществуващата инфраструктура ще бъде адекватна за задоволяване на техните нужди, министерството каза, че това ще бъдат „транзитни“ лагери за семейства, предвидени за преместване в по-добри съоръжения.

Източници на министерството казаха, че не се очаква хората, превозвани до тези лагери, да останат там повече от месец.

Съобщава се, че към тръбопровода в различни части на континента се разполагат и допълнителни съоръжения, насочени към приемане на около 4 000 мигранти и бежанци от островите, където през последните седмици се наблюдава значително увеличение на новопристигащи.