В Индонезия: Забраняват хомо и предбрачния секс

Законопроект предвижда от 6 месеца до 1 година затвор, плюс солени глоби

Новини
16:34 - 19 Септември 2019
2068
В Индонезия: Забраняват хомо и предбрачния секс

Повече от абсолютно консервативен закон предстои да бъде приет в Индонезия. Нормативният акт ще наказва строго всеки, позволил си хомосексуален или предбрачен секс, съобщава АФП. Документът ще бъде приет в момент, в който страната е разтърсвана от религиозен консерватизъм и хулена от групи за човешки права.

Предложеният законопроект може да засегне милиони в най-голямата страна в света с мюсюлманско мнозинство. Под ударите на закона попаднат хетеросексуални двойки заради секс извън брака или изневяра. Но има и опасения, че може да засегне малката ЛГБТ общност в югоизточната нация, тъй като гей браковете не са позволени в Индонезия. В крайна сметка нарушителите ги грози затвор от шест месеца до една година. Предвиждат се и санкции и за всеки, който „показва или предлага“ контрацепция на непълнолетни под 18 години.

Актуализирането на Наказателния кодекс на Индонезия - който се простира до холандската колониална епоха, се обсъжда от десетилетия.

Най-вероятно новите правила ще бъдат гласувани в парламента преди края на месеца - със силна подкрепа от религиозните групи.

Правозащитниците твърдят, че предложенията подчертават нарастващото преминаване към фундаментализъм в страна, отдавна приветствана заради религиозната толерантност.

Индонезийската провинция Аче вече налага ислямските закони и камшикът е традиционно наказание за редица престъпления, включително хазарт, пиене на алкохол, хомосексуализъм или предбрачен секс.

Новият закон ще криминализира също и „обида“ на президента или вицепрезидента, което според критиците би било удар за свободата на словото.