В новата столица на Египет издигат първия в света небостъргач, захранван от водород

Петдесететажната сграда ще струва 1 милиард долара

Икономика
19:39 - 17 Август 2024
24080
В новата столица на Египет издигат първия в света небостъргач, захранван от водород

Саудитска компания за недвижими имоти планира в началото на следващата година да започне да строи в новата столица на Египет първия в света небостъргач, който ще бъде изцяло захранван с водород, пише Ройтерс. Петдесететажната сграда ще струва 1 милиард долара.

Зад проекта стои "Магном пропъртис" (Magnom Properties), подразделение на саудитската индустриална група "Рауаби холдинг" (Rawabi Holding). Тя се надява чрез сложния дизайн и високата цена на проекта да привлече в новостроящата се столица на Египет международни клиенти.

Компанията залага и на чистия водород, произведен от зелена енергия, но все още недоказан като стабилен източник, тъй като Египет иска да се позиционира като зелен енергиен хъб в региона.

От юли 2023 г. много министерства вече са прехвърлени в новата столица, но жителите все още са малко, а изграждането на инфраструктурата, включително на жп линиите, продължава.

"Магном" ще представи скоро подробния дизайн на небостъргача, наречен "Форбс интернешънъл тауър", и се надява да го завърши до 2030 г., посочва Карим Дайхун, изпълнителен директор по проектите. Компанията купи терена за кулата през 2021 г. в новия бизнес квартал на столицата и търси терени за изграждане на подобни кули в Дубай и Рияд.

Новата египетска столица е най-амбициозният от серия мегапроекти на президента Абдел Фатах ас Сиси. Те дадоха импулс на инфластруктурното развитие, но изпразниха държавната хазна и увеличиха държавния дълг, което принуди правителството да сложи таван на публичните инвестиции под натиска на МВФ, отбелязва Ройтерс.

Новата столица на Египет все още не е получила име. На нейния сайт е стартиран конкурс за избор на ново име и лого на града. Сформирано е жури от специалисти, за да оцени подадените предложения и да определи най-доброто сред тях.Все още не са обявени официални резултати от египетското правителство. През октомври 2021 г. министърът на транспорта Камел ал-Вазир посочва, че градът може да бъде кръстен „Маср“, арабския еквивалент на „Египет“. Други предложени имена включват „Кемет“, „Ал Мустакбал“ и „Ал Салам“.

Новият град трябва да бъде разположен на 45 км източно от Кайро и точно извън Втория голям околовръстен път на Кайро, в зона, до голяма степен незастроена, на половината път до пристанищния град Суец. Според плановете градът ще се превърне в новата административна и финансова столица на Египет, където ще се помещават основните правителствени служби и министерства и чуждестранни посолства. На обща площ от 700 км² се очаква да се помести население от 6,5 милиона души, въпреки че се изчислява, че цифрата може да нарасне до седем милиона.

Според критици обаче новата столица не обслужва обикновените египтяни.

Цената от 1 милиард долара за една единствена, макар и много луксозна кула не е обичайна за Египет. Предполагаемата инвестиционна стойност на останалата част от бизнес квартала, построен от китайски компании и състоящ се от 20 кули, възлиза на 3 милиарда долара.

Разработена съвместно с медийната група "Форбс" и базираните в Чикаго архитекти Ейдриън Смит и Гордън Джил, кулата ще разполага със система за киберзащита от последно поколение, два ултрабързи ВИП асансьора и хеликоптерна площадка на покрива.

Тя ще бъде и първата кула с нулеви емисии в Близкия изток и Северна Африка. Слънчеви панели, поставени по фасадата, ще генерират около 25 на сто от електричеството, потребявано в сградата, а останалото ще идва от водорода, който ще бъде доставян в течно състояние.

Строежът на кулата ще бъде финансиран чрез множество различни финансови инструменти, казва Ахмед Касим, главен инвестиционен директор на "Магном".