В Ню Йорк се чудят: Градът е пълен с мигранти, но защо продължават да пристигат?

Новини
10:59 - 02 Август 2023
2689
В Ню Йорк се чудят: Градът е пълен с мигранти, но защо продължават да пристигат?

Ню Йорк - някога порта към САЩ през остров Елис и град, създаден от имигранти, е препълнен, заяви неговият кмет. Но мигрантите продължават да търсят по-добър живот и да пристигат със стотици, отбелязва в свой коментар АФП.

Десетки търсещи убежище, предимно от Западна Африка, спят на тротоарите пред хотел в Манхатън тази седмица в очакване да бъдат приети в импровизиран мигрантски център след опасно пътешествие и бягство от насилието и бедността.

Те търсят убежище в Голямата ябълка две седмици, след като кметът Ерик Адамс заяви, че в града няма повече място заради наплива от мигранти, който напрегна до крайна степен услугите.

"Няма повече място. И няма да става по-добре", повтори в понеделник Адамс.

Коментарите му от края на юли насърчиха мигрантите да поемат към други градове и доведоха до обвинения, че Адамс е нарушил законите на града за право на убежище, както и че е предал духа на Ню Йорк, чийто символ е Статуята на свободата, от години посрещаща пристигащите по море.

Абдулахи Диало е сред чакащите пред хотел "Рузвелт" във вторник, след като е пътувал в продължение на две седмици от родната си Мавритания – първо до Турция, след това до Никарагуа, а оттам през мексиканската граница в САЩ.

Пред АФП 25-годишният Диало разказа, че пътуването му е струвало 8000 долара, а той го е предприел в търсене на "демокрация" и "уважение".

Други, търсещи временно убежище, са от Сенегал. Някои спят върху кашони пред витрините на магазини от пет дни.

Доброволци им носят храна и вода, а по време на топлата вълна миналата седмица се погрижиха и за охлаждането им – в климатизирани микробуси.

От април 2022 г. над 93 000 мигранти, предимно от Централна и Южна Америка, са пристигнали в Ню Йорк, който по закон трябва да предложи безплатно жилище на всеки, който го поиска.

Напливът идва на фона на решения на ръководени от републиканци щати като Тексас да транспортират мигранти до оглавени от демократи райони в знак на протест срещу миграционните политики на президента Джо Байдън.

Близо 106 000 души, включително около 54 000, в момента живеят под грижата на Ню Йорк – в убежища или хотели.

Миналия месец Адамс обяви, че властите ще раздават флаери на границата с Мексико, в които се казва, че "няма гаранция", че чужденците ще получат подслон в Ню Йорк и че трябва да "обмислят" да се насочат към друг град.