В "Нексо" гърмят шампанско - разследват ги Сийките

Нашата прокуратура срещу виртуалните измами е все едно Велислава Дърева да обяви идеологически дуел на Огнян Минчев чрез надяждане с кебапчета

Коментар
02:02 - 17 Януари 2023
21107
В "Нексо" гърмят шампанско - разследват ги Сийките

Доскоро си мислех, че няма да срещна в ефир нищо по-конфузно, неуместно  и обиждащо интелекта от футболните анализи на Нойзи, монолозите за изкуство на Максим Генчев, или опитите на Иван Ченчев да обясни защо не бива да пращаме оръжие за Украйна. Само че всичко това бледнее пред покъртителната, шокираща и сензационна пресконференция на прокуратурата, която разби, смаза, изчегръта и обезсили гигантската международна криптопирамида „Нексо“. Още ме побиват тръпки.

Попадали ли сте в ситуация, в която се чувствате ужасно неудобно и се гърчите от срам без да сте пряко замесен в разкриващия се пред очите ви сюжет? Ей така, само като наблюдател искате да потънете вдън земя, а бузите ви горят от юношеска червенина? Все едно сте видял Лили Иванова да ака в храстите в „Докторската градинка“ или княгиня Мария Луиза да налага с ритници улично кученце. Е, така ме накараха да се чувствам Сийка Милева, Борислав Сарафов и компания.

Честно, ако съм Антони Тренчев или Коста Кънчев, вече съм отворил бутилка шампанско и съм запалил пура с дължината на члена на Алфредо Торес. Вероятността дори едно обвинение срещу криптокралете да стигне до съд е равна на тази Бил Гейтс да си признае за чиповете във ваксините, а марсианците да разкрият тайните си бази на Витоша в чест на рождения ден на проф. Лъчезар Филипов в края на месеца.

Все пак прокурор Сарафов каза нещо много вярно – тук не става въпрос за дилърчета от „Обеля“. Дори дебелосерковците с костюми за по 10 000 евро в Европейската комисия вече трета година мъдрят регулациите за търговията с криптовалути, а влизането им в сила не се очаква преди 2025-а. Въпросителните са стотици и с цялото ми уважение, не са по силите нито на ГДБОП, нито на КАТ, нито на НСО дори.

На първо място все още липсва тълкувание дали компаниите зад стейбълкойните трябва да бъдат припознати като вид банки и лицензирани (макар и не с банков лиценз), да поддържат резерв и да бъдат под надзора на ЕЦБ. Не е ясно как ще се регулират т.нар. алгоритмични стейбълкойни, кой трябва да обезпечи стойността им и да поеме фискалните загуби при скоковете или сривовете на стойността.

Цифровите активи бъкат от токени с различна формулировка от ценни книжа, през стабилни монети като USDT и USDC до цифрови валути на централни банки. Без да съм песимист, но в тази невъобразима материя ще се ровят хора, в чиито офиси и души още звънят телефони с шайби. Които ще правят анализ на картини на Дали и Пикасо да проверят дали са ментета, след като с един клик в мрежата могат да установят точно в кой музей висят в момента оригиналите.

Като изключим един попикан аутист, който пишеш имейли на Ива Митева как ще я заколи, помните ли службите у нас да са разрешавали казус дори с най-дребен Ай Ти елемент? В затвора ли са шефовете на „ТАД Груп“? А на „Хелп Карма“? А къде са Васил Божков, братя Бобокови, Баневи, Арабаджиеви?

Нашата прокуратура срещу виртуалните измами е все едно Велислава Дърева да обяви идеологически дуел на Огнян Минчев чрез надяждане с кебапчета. Как мислите, че ще завърши всичко? С осъдителна присъда за България в Страсбург за невъобразима сума и каса шампанско за Тренчев и Кънчев. Наздраве!