В РСМ приеха предложението за промени в Конституцията

Балкани
17:29 - 25 Юли 2023
2400
В РСМ приеха предложението за промени в Конституцията

Парламентарната комисия по конституционни въпроси гласува с 10 гласа "за" и 7 "против" за по- нататъшно разглеждане на предложението за конституционни промени.

На днешното заседание на Комисията министър-председателят Димитър Ковачевски разясни предложението, а представителите на всички парламентарни групи се изказаха и изложиха своите становища.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са против конституционните промени.

Сесията на парламента за утвърждаване на необходимостта от конституционни промени, е насрочена за 18 август.

Припомняме, че по-рано във вторник лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски каза във връзка с Комисията за конституционни промени: „Очаквам 7 да гласуват „против“ и 10 „за“. „За“ ще гласуват всички онези европейци, които купуват имоти за милиони в центъра на Скопие и карат скъпи коли. Всичките 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията са ясни и точни в позицията си. Вчера имахме координация и всички сме единодушни - няма да има конституционни промени под български диктат“.

„Ако не бъдат направени промени в Конституцията, пътят ни към ЕС спира и това ще има отражение върху отношенията ни със САЩ“. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски в началото на речта си в парламента.

„Истината е, че няма да има по-добро споразумение и няма да има друга преговорна рамка и това е, което Европейският съюз казва“, каза министър-председателят Димитър Ковачевски в обръщението пред Комисията за промени в конституцията, в която според правилника трябва да разясни предложението и необходимостта от отваряне на конституцията.

„Конституционно-правното устройство и традиция на Македония, в която се утвърждава езиковата, религиозната и културната идентичност на всички общности в страната ни, започва още с правните държавни традиции в Крушевската република и в решенията на АСНОМ. Днес имаме уникален шанс да продължим евроинтеграционния път и след това с ускорени стъпки да влезем в ЕС. Не бива да пропускаме този шанс, случи се веднъж, когато се отделихме от Хърватия, която вече 10 години е членка. Европейските представители казаха, че има голям шанс Албания да се отдели от нас и да продължи напред, ако не приемем конституционните промени“, подчерта премиерът в речта си.

На 18 август е предвидено пленарно заседание, на което правителството ще трябва да осигури 80 депутати, които да гласуват за отварянето на конституцията.