В САЩ проучват дългосрочните ефекти на COVID по време на бременност

САЩ
14:55 - 04 Ноември 2021
1880
В САЩ проучват дългосрочните ефекти на COVID по време на бременност

Националните здравни институти на САЩ ще подкрепят четиригодишно последващо проучване за потенциалните дългосрочни ефекти на COVID-19 върху жени, заразени със SARS-CoV-2 по време на бременност. Проучването ще проследи и тяхното потомство за евентуални дългосрочни ефекти.

Усилието е част от инициативата за изследване на COVID за подобряване на възстановяването, която има за цел да разбере защо някои хора, които са имали COVID-19, не се възстановяват напълно или не развиват симптоми след възстановяване.

Известни като пост-остри последици от инфекция със SARS-CoV-2 (PASC) или по-често като Long COVID, тези състояния засягат всички възрасти. Дългосрочните ефекти включват умора, задух, затруднена концентрация, нарушения на съня, треска, тревожност и депресия.

Настоящото проучване ще включи някои участници от по-ранно проучване на Мрежата на звената за майчина-фетална медицина (MFMU), изследователско сътрудничество, подкрепено от Националния институт за детско здравеопазване и човешко развитие на Юнис Кенеди Шрайвър (NICHD). Участниците ще бъдат набрани от приблизително 4100 пациенти с асимптоматична и симптоматична SARS-CoV-2 инфекция по време на бременност, които са родили в болници в мрежата на MFMU.

Изследователските екипи ще оценяват периодично симптомите на пациентите през четиригодишния период и ще проследяват тяхното потомство за неврологични симптоми и сърдечно-съдови състояния.

Изследователи, водени от д-р Тори Мец от Медицинския факултет на Университета в Юта, ще се стремят да разберат каква част от пациентите с COVID-19 по време на бременност са изложени на риск от дългосрочен COVID, дали тежестта на COVID-19 по време на бременност влияе на вероятността на развитието на Long COVID и как делът на пациентите, които развиват PASC след COVID-19 по време на бременност, се сравнява с този на небременните жени, които развиват PASC.