В Швейцария вече ще е престъпление, ако разказваш вицове за гейове

С референдум от днес местните подкрепиха да има закон срещу хомофобията

Новини
18:01 - 09 Февруари 2020
5133
В Швейцария вече ще е престъпление, ако разказваш вицове за гейове

Референдумът, произвеждан в неделя в Швейцария, проправя пътя за затваряне на законова празнота относно правата на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални чрез разширяване на законите срещу расизма, така че да покриват и сексуалната ориентация, предаде Ройтерс.

Консервативна Швейцария, за разлика от много от западноевропейските си съседи, до момента няма закони, които изрично да защитават лесбийки, гейове и бисексуални от дискриминация. През 2018 г. парламентът одобри закон за разширяване на прилагането на разпоредбите срещу расизма, така че да може нарушителите да бъдат осъждани на до 3 години затвор за най-драстичните случаи на проявена хомофобия.

Противниците на промените събраха 50 000 подписа, нужни според швейцарската система за пряка демокрация, за да се постави въпросът на гласуване, състояло се в неделя. Около 62% от избирателите са подкрепили промяната, показва анкета на социологическия институт Ге Еф Ес.Берн (GFS. Bern Ag.), направена 30 минути след затварянето на секциите за гласуване l 14 часа днес. "Швейцария отваря нова страница за защитата на гражданските и човешките права", приветстваха резултатите от гей организациите.

Правителството подкрепи новия закон, а поддръжниците на промяната използваха плакати, на които две розови сърца се притискат едно в друго под чадър. Опонентите определиха промяната като "драстично посегателство върху свободата на словото". По думите им, в бъдещата поправка на закона ще е забранено дори да се разказват вицове за хомосексуални. Те са на мнение, че твърде строгите санкции дори ще имат обратен ефект и ще засилят хомофобията сред по-радикално настроените.