В София ще има паметни плочи на проф. Драган Бобев и проф. Милан Миланов

Любопитно
18:58 - 16 Септември 2024
1688
В София ще има паметни плочи на проф. Драган Бобев и проф. Милан Миланов

В София ще има паметни плочи на лекарите проф. Драган Бобев и проф. Милан Миланов, съобщиха от Столичната лекарска колегия - инициатор на създаването на барелефите. Инициативата е израз на почит и уважение към приноса на проф. Бобев и на проф. Миланов за спасяването и лечението на хиляди хора.

Предложението на колегията е паметната плоча с лика на проф. Бобев да бъде поставена в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) “Царица Йоанна - ИСУЛ”, където се помещава Клиниката по детска клинична хематология и онкология, в която лекарят работи дълги години. Барелефът на проф. Миланов ще бъде в сградата на Столичната лекарска колегия. В периода 2012 г. - 2017 г. проф. Миланов беше председател на колегията.

Проф. Бобев е записан в историята на българската медицина като ръководител на екипа, осъществил първата в страната ни трансплантация на костен мозък и като създател на Програма за трансплантация на костен мозък в България, допълниха от колегията. Проф. Бобев въвежда световни стандарти в лечението на злокачествени заболявания при децата. Има признати специалности по детски болести, клинична хематология и медицинска онкология.

Проф. Миланов е доайен на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина. Основният му професионален път е в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“, където през 1977 г. започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок. В продължение на 40 години работи в "Пирогов", като в периода 1992 г.- 1993 г. е директор на лечебното заведение. След демократичните промени е основен участник във възстановяването на Българския лекарски съюз, а два пъти е и негов заместник-председател. Проф. Миланов е бил и заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководи проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България. Проф. Д-р Милан Миланов е носител на орден „Стара планина“ - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в България.