В Турция гласуват за изпращането на войски в Либия

Очаква се на днешното извънредно заседание да присъства и турският президент Ердоган

Свят
13:38 - 02 Януари 2020
1385
В Турция гласуват за изпращането на войски в Либия

Турският парламент официално е във ваканция до 8 януари, но днес бе свикано извънредно заседание за обсъждане на проекторезолюция, предвиждаща изпращане на турски войници и военна техника в Либия в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи срещу силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар, предаде БТА.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) разпрати до своите депутати нареждане непременно да присъстват на заседанието.

Проекторезолюцията (на турски "тезкере") е подготвена от управляващата ПСР и Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели, които са в коалиционен Републикански алианс и имат мнозинство в парламента.

Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели обяви, че ще подкрепят проекторезолюцията.

Против нея ще гласуват депутатите от основната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу. Лидерката на "Добра партия", другата опозиционна партия в парламента, Мерал Акшенер обяви, че парламентарната група на тази партия също няма да подкрепи проекторезолюцията. С това решение тя се солидаризира с НРП, с която са в опозиционен алианс, с който участваха на изборите.

Третият участник в този опозиционен алианс - Партията на щастието, ръководена от проислямисткия лидер Темел Карамоллаоглу, обаче заяви, че ще подкрепи документа при вота в парламента. Това фактически има смисъла на пропукване на трипартийния опозиционен алианс, но дали то ще се прояви и след проекторезолюцията, ще стане ясно в бъдеще.

Вчера, ден преди решаващото гласуване Кълъчдароглу и Карамоллаоглу проведоха среща, но не бе излъчено съобщение за предмета на разговора на двамата лидери.

Очаква се на днешното извънредно заседание да присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган в качеството си на лидер на ПСР.

Междувременно обстановката в Либия, където се преплитат интересите на редица световни сили, може да повлияе и върху действията на турското правителство. Такъв възможен вариант подсказа вчера турският вицепрезидент Фуат Октай, който посочи, че ако силите на Халифа Хафтар спрат офанзивата си срещу силите на правителството в Триполи, Турция може да не изпраща войски в Либия.

На 27 ноември Анкара и признатото от ООН либийско Правителство на националното съгласие подписаха две отделни споразумения: едното за военно сътрудничество, а другото - за морските граници на двете страни в Източното Средиземноморие.