В Южна Корея гласуват на парламентарни избори

Свят
13:20 - 10 Април 2024
666
В Южна Корея гласуват на парламентарни избори

В Южна Корея днес гласуват на парламентарни избори, които са важен тест за президента Юн Сук-йол, предаде Асошиейтед прес.

Ако опозицията спечели, той ще бъде сериозно ограничен в изпълнението на своята програма през следващите три години до края на мандата си.

Изборите, които според проучвания на общественото мнение ще бъдат оспорвани, са своеобразен референдум за президента. Юн ще остане на власт независимо от резултатите, но ако консервативната му партията "Сила на народа" (People Power Party) не съумее да си върне парламентарното мнозинство, то тогава изпълнението на политическата програма на държавния глава ще изпадне в застой, отбелязва АП.

Откакто зае президентския пост през 2022 г., бившият главен прокурор има нисък рейтинг на одобрение. Освен това либералите имат мнозинство в парламента, което ограничава изпълнението на основните точки, заложени в политическата му платформа, посочва АП.

Според социологическите проучвания опозиционните либерални партии са в състояние да запазят и дори да увеличат контрола си над 300-местния еднокамарен законодателен орган.

Избирателните секции отвориха днес в 6 часа̀ (в полунощ българско време) и ще затворят в 18 часа̀ (12 ч. българско време). По данни на Националната избирателна комисия към 14 ч. са гласували около 25 милиона души - 56% от имащите право на вот.

Бездната между консерватори и либерали в Южна Корея се разшири по време на кампанията за президентските избори през 2022 г., когато Юн и опонентът му И Дже-мьон се очерняха взаимно с месеци. Юн победи И с най-малката преднина в историята на президентски избори в страната, отбелязва БТА.