Ваксинационните сертификати на ЕС се бавят

Законодателите от ЕС искат държавите-членки да осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове

Новини
12:28 - 11 Май 2021
2562
Ваксинационните сертификати на ЕС се бавят

Строгите заключвания се разхлабват в цяла Европа и много граждани на ЕС мечтаят за почивка на слънце, 27-членният блок все още не е постигнал съгласие относно това как бързо да приложи схема за сертификати, за да стимулира летните пътувания и туризма, съобщава АП.

Министрите по европейските въпроси се събраха във вторник в Брюксел, за да направят оценка на напредъка в дискусиите с европейските депутати. През май се очаква сделка между ЕП и страните от ЕС, за да се гарантира, че системата ще бъде пусната в експлоатация до края на юни, но все още остават няколко спорни точки.

Когато предложи схемата през март, Комисията на ЕС заяви, че сертификатите за коронавирус ще бъдат дадени на жители на ЕС, които могат да докажат, че са ваксинирани или тези, които са с отрицателни тестове за вируса или имат доказателство, че са се възстановили от него.

Законодателите и държавите от ЕС са съгласни по този въпрос, но ЕП настоява, че COVID-19 сертификатите трябва да са достатъчни, за да позволят на гражданите на ЕС да се движат свободно и че на държавите от ЕС не трябва да налагат допълнителни ограничения на притежателите на сертификати като карантини, тестове или мерки за самоизолация.

Това е основна пречка, тъй като граничният контрол е национална отговорност.

Висш служител на ЕС, коментира преди срещата във вторник, каза, че страните от ЕС имат различни мнения по темата и блокът работи за намиране на универсално решение. Официалният представител обясни, че има натиск, тъй като ваксинациите се увеличават в цяла Европа и все повече хора искат да пътуват.

Европейската комисия се надява, че около 70% от пълнолетното население на ЕС ще бъде ваксинирано до края на лятото.

Парламентът също така изрази загриженост относно цената на PCR тестовете за коронавирус, които могат да бъдат включени в сертификатите, които ще бъдат достъпни в цифров или хартиен формат с QR код. Гражданите на ЕС ще получат пропуска безплатно, но цената на тестовете варира значително в рамките на блока.

Законодателите от ЕС заявиха, че държавите-членки трябва да "осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове", за да се избегне дискриминация срещу онези, които тепърва трябва да бъдат ваксинирани.

Законодателите се съгласиха с Европейската комисия, че всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, регулаторният орган на ЕС, трябва да бъдат автоматично признати.

Досега това включва ваксини на AstraZeneca, Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson. Те също така предложиха на страните от ЕС възможността да включат други ваксини, изброени от Световната здравна организация, за спешна употреба, които ще включват китайската ваксина Sinopharm.

ЕС вече работи по техническите аспекти на схемата за сертификати за ваксини, като тестовете започват тази седмица в няколко държави от ЕС.