Валентин Радев: Оградата с Турция да поддържат строителни фирми

Армията и полицията се занимават с други неща, те толкова могат, отсъди бившият МВР-шеф

Новини
09:13 - 12 Януари 2023
1635
Валентин Радев: Оградата с Турция да поддържат строителни фирми

Строителни фирми да отговарят за поддръжката на граничната ограда с Турция иска бившият вътрешен министър на ГЕРБ Валентин Радев. 

"Поддържането на това защитно съоръжение остава на полицията и на армията. Те толкова могат. Армията по принцип се занимава с други неща, полицията също. Има фирми - строителни, такива които са правили това съоръжение. Да платят на областните управители, както беше на времето, те да си плащат на фирмите и те да го поддържат. Няма защо да го даваме на армията и полицията, видяхте с какво поддържат - с колани, с камъни, с подръчни средства", коментира ексминистърът.

Бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов пък смята за голям проблем командироването на граничари на места, които не познават. Корените на проблема обаче били много назад във времето, още 2004-2005-2006 г., когато се решило, че няма нужда от толкова много гранична полиция и около 6000 души били пенсионирани, освободени или преназначени. "Този министър иска да назначи около 1600 души, обаче те трябва да бъдат обучавани. Проблемът е, че няма компетентни хора, които веднага да започнат да работят", заяви той.

И посочи, че инцидентите с гранични служители са сигнали за ситуацията. "За да се преодолее едно натрупвано 15 г. изоставане в тая област се изискват поне 1-2 мандата без сътресения", настоя проф. Радулов.

Граница се пази с граничари, не се пази нито с полицаи, нито с военни, съгласи се Валентин Радев. Решението им да пратят армията да помага на границата било временно, оправда се той. Сега по-добрият вариант била жандармерията, но и това не било решение. 

И двамата експерти смятат, че има пробив в националната сигурност покрай заловения у нас Дейвид Бодил, който бе издирван от Интерпол. "Народното събрание обаче не го търси там, където трябва. Те се захапаха чисто политически, защото наближават избори с една депутатка от ДБ", заяви проф. Радулов. Според него трябва да има въпроси към ДАНС и ДАР. Ако е бил толкова опасен, би трябвало да е под наблюдение от контраразузнаването и тази депутатка да бъде предупредена и защитена от ДАНС. Радев също отбеляза, че има пропуск как е влязъл у нас Бодил.