Вълка иска да строи мегазавод в Павликени за 380 милиона евро

Актуални новини
21:05 - 05 Януари 2022
13503
Вълка иска да строи мегазавод в Павликени за 380 милиона евро

Мегазавод за базалтови влакна с прилежаща електроцентрала за над 380 милиона евро, който ще осигури близо 600 работни места с възнаграждения доста над средните за страната, е подложен на обществено обсъждане в Павликени. Вложението осигурява и близо 6 милиона за местната общинска хазна под формата на концесионни възнаграждения и е на компанията „Петрургия“, собственост на известния бизнесмен Румен Гайтански – Вълка, съобщава в. "Борба".

Компанията вече придоби правото да експлоатира находищата от ценна суровина в района за период от 35 години и изкупи хиляди декари земи и гори в околията. Това е второто поред обществено обсъждане на казуса, като първото, което бе по повод възстановяването на базалтовите кариери, бе отнесено към съда от бившия областен управител Георги Рачев през 2013 г. В крайна сметка Великотърновският административен съд призна процедурата за редовна.

Край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров залежи на базалт с много високо качество, доказали наскоро изследвания, а от ценните скали с подобна структура имало само на Марс.

Добиваната суровина ще се използва за трошени фракции, както и във вид на отлети декоративни тела за настилки и облицовка. Базалтът е много устойчив и се използва и за производство на специални бетони. Добиваните край Павликени базалтови влакна, вложени в други материали, повишават до 5 пъти якостта, студоустойчивостта и влагоустойчивостта им, сочат предварителните анализи.

Румен Гайтански, който с решение на Софийски градски съд добави към фамилията си и името „Юнг“, както е бил познат в Германия, стои и зад концесионера на летището в Горна Оряховица. Договорът за концесия на „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ влезе в сила на 8 юли 2016 г. С 95% участие в консорциума победител е свързаната с Румен Гайтански – Вълка „Кристална вода“.

Обществено обсъждане за реализацията на завода е организирано в Община Павликени на 6 януари от 10 часа. Докладът по ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда) на регионалната екоинспекция е готов и становището е положително. Остава да си кажат думата и местните жители.

Според доклада на РИОСВ – Велико Търново, няма опасност за околната среда и здравето на гражданите, дори и по време на строителството. Що се отнася до животните, обитаващи терена, те са предимно гризачи и лесно ще сe адаптират, отчитат екоинспекторите.

През 2021 г. Общинският съвет в Павликени вече одобри проектите и няма пречки строителството да се осъществи. Територията е предимно горска и земеделска (ниви и пасища) и по-голямата част от нея е собственост на „Петрургия“ ЕООД.

Предназначението й е „чисто производствена зона“ съгласно влезлия в сила СПУП. Това, което притеснява жителите на с. Върбовка, е, че имотите в обхвата на инвестиционно предложение са близо до населените места. Те отстоят на около 1.5 – 2 км западно от с. Върбовка, на около 3.3 км югоизточно от с. Димча, на 10 км западно от гр. Павликени и на около 7.2 км североизточно от с. Бутово.

Опасенията са, че ще има замърсяване на въздуха от сушилните към цеха за производство на каменна вата, по-голям шум от използване на дробилката за отпадъчни материали, макар че това ще се извършва в специализирана сграда. И най-вече, че в бъдещата електроцентрала електрическата енергия ще се получава от горене на отпадъци.

Изпускащите устройства от енергийната централа ще бъдат разположени на повече от 1900 м източно от най-близкото населено място. Останалите комини от линията за производство на каменна вата пък ще се намират на разстояние, по-голямо от 1700 м спрямо регулационните граници на с. Върбовка. Изгарянето на неопасни отпадъци ще се осъществява в два котела, като във всеки един ще постъпват по 28 т/час или 580 т/ден (максимално количество). Общо в инсталацията ще постъпват 56 т/час, с което ще бъде произвеждано 2 пъти по 100т/ч пара, за да генерира електрическа енергия около 2 пъти по 22 MW брутна изходна мощност.

Най-близкият елемент на инвестиционното предложение спрямо село Върбовка са складови площи за готова продукция, както и зона за разполагане на трошачни машини и сортиране на каменни фракции, които се намират на разстояние повече от 1600 м източно спрямо регулационните граници на населеното място.

В с. Върбовка фирма „Петрургия“ ще строи логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, електроцентрала за нуждите на производството, сграден фонд и площадка за находище „Върбовка“. Посоченото находище на базалти, което е дадено на „Петрургия“ с решение N 975 от 22 ноември 2012 г. на МС, възлиза на 233 635,5 кв. м и включва площта на находище „Върбовка“ – 147 574,0 кв. м, и допълнителни площи, необходими за осъществяване на дейностите по концесията извън добива – общо 86 061,5 кв. м.

За нуждите на предприятието ще се използва съществуващата пътна инфраструктура. Предвижда се изграждането единствено на вътрешни пътища, които ще свързват различните обекти и логистиката помежду им.

Транспортните средства няма да преминават през с. Върбовка или други населени места в района. Автомобилният достъп до имота за служители ще се осъществява от североизток по републиканската пътна мрежа.

От същата посока се осъществява достъпът на камиони и тежкотоварна техника. Пешеходният достъп към комплекса ще се осъществява от североизток по главния път от с. Върбовка, като в зоната на концесията и съпътстващите дейности ще се изградят пешеходни връзки, предвижда още проектът.

За производството на каменна вата „Петрургия“ ЕООД възнамерява да инвестира във високотехнологично и иновативно оборудване, разработено от фирмите CRENZEBACH – Франкфурт, Германия, и TEGCO GMBG – Виена, Австрия.