Ванга напълни до дупка Зала 1 на НДК

Мистика
22:39 - 19 Юни 2019
13898
Ванга напълни до дупка Зала 1 на НДК

Зала 1 на Националния дворец на културата се напълни със зрители в сряда вечерта за премиерата и рекламираната като единствена прожекция на най-новия филм за Балканския Нострадамус – „Ванга – човекът и феноменът“. Залата побира 3380 души, като само единични столове не бяха заети.

Повече от половината от публиката бяха млади хора до 25-годишна възраст, т.е. родени около годината, в която Ванга напуска света на 11 август 1996 г. Друг интересен факт е, че не само сред по-младите, но и сред останалите зрители мъжете преобладаваха, противно на представите за по-голямо увлечение от страна на жените към феномени от рода на Ванга.

Филмът на сценариста и режисьор Стоян Петров не казва нищо ново за петричката пророчица или за направените от нея предсказания, независимо от предварителните уверения, че ще прозвучат необявявани досега пророчества на Ванга. В 50-минутната лента има едно-единствено подобно нещо, за което не е съвсем сигурно, че Нешка Робева не бърка.

Треньорката изрича следното: „И Ванга каза: „От Париж камък върху камък не ще остане“. Такова пророчество на Ванга е известно за Сирия и то може да се чуе от всеки, който гледа в ютюб филма за нея на Тома Томов. Но Нешка Робева е твърде близка на ясновидката и най-вероятно не греши, когато говори за известния на цял свят български феномен.

По-малко познати, но не неизвестни факти за Ванга в новия филм за нея се свързват с индийския гуру и чудодеец Сай Баба и с тълкуването за времето, което пророчицата дава. Ванга и Сай Баба се срещат, когато гуруто е в България и според източници, неспоменати във филма, това става в присъствието на Людмила Живкова. А отношението на Ванга към феномена „Време-Пространство“ е изключително модерен и съответстващ на най-новите постижения на съвременната наука. Ванга настоява, че времето е кръг, спирала, в която минало, настояще и бъдеще съществуват едновременно и дори е възможно да се срещат. Тези поразителни твърдения на пророчицата могат да се прочетат в книгите на Петър Баков за нея.

Филмът „Ванга – човекът и феноменът“ е похвално слово за пророчицата, в което нейни роднини и близки до нея я хвалят. Най-възторжен в думите си за Ванга е Кирсан Илюмжинов - руски политик и шахматист, първи президент на руската федерация Калмикия (1993-2010) и президент на Световната шахматна федерация (1995-2018). Той присъства на премиерата в Зала 1 на НДК и бе представен като вдъхновител на лентата за пророчицата.

От сина на първия братовчед на Ванга от филма прозвучава уточнението, че Ванга е родена в Ново село до Струмица, а не в самата Струмица, както пише в паспорта й. Този факт обичат да изтъкват медиите в Скопие. В лентата прозвучава и версия за ослепяването й, която е по-различна от най-известната.

Синът на първия братовчед на Ванга казва, че когато била на 12 години тя заедно с приятелка пасели козите и овцете. Появила се буря, която отвяла само забрадката на Ванга, но не понесла момичето, което останало да седи на земята. Когато бурята отминала, Ванга вече не можела да вижда.

В предварителната информация за филма бе обявен като участник осиновеният син на Ванга Димитър Вълчев. Той обаче така и не участва в лентата. В нея има двама духовници. Единият е бившият игумен на Роженския манастир Йоан Богослов, известен преди време с прозвището брат Джон. Другият е бившият шеф на Мюсюлманското вероизповедание Недим Генджев. И двамата хвалят Ванга. А един от продуцентите – Любомир Алексиев, е представен като ясновидец, който е в непрекъсната връзка с духа на Ванга и говори за Божествения произход на дарбата на Ванга – мнение, на което официалната църковна институция винаги се е противопоставяла.

„Ванга – човекът и феномен“ е припомняне за пророчицата със стари кадри и изречени от нея думи, пожелания, предупреждения в други филми. Но самите създатели на лентата признават, че голямата им цел е чрез образа на Ванга да се внуши идеята за необходимостта от преодоляване на различията и обединяване на българите за ново, духовно възраждане.