Ванилова палачинкова торта с извара и лешници
за 8 парчета, 80 мин
Продукти
За палачинките: 200 г брашно, 375 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 щипка сол, масло за пържене.
За пудинга: 1 пак. ванилов пудинг на прах – за 500 мл, 450 мл прясно мляко, 2 с.л. захар.
За извара плънката: 2 яйца. ½ портокал, 4 с.л. мед, 20 мл портокалов ликьор или друг ароматен алкохол, 250 г извара, 1 щипка сол.
За гарниране: 75 г нарязани лешници или други ядки, 20 г масло.
Приготвяне
Разбърква се гладко палачинково тесто от съставките. Изпържват се палачинки от двете страни в намазан с масло тиган. Оставят се да изстинат.
Приготвя се крем пудинг с ваниловия пудинг на прах, прясното мляко и захарта според инструкциите на пакетчето. Оставя се леко да изстине.
Изцежда се портокаловият сок и се настъргва кората. Смесват се с меда, ликьора и жълтъците. Разбърква се с изварата.
Белтъците се разбиват на твърд сняг със солта. Прибавят се към сместа с внимателно разбъркване чрез повдигане.
Намазва се форма за печене с малко масло. Подреждат се палачинките една върху друга, като се намазват с извара плънката и с крем пудинга. Най-горната палачинка се намазва само с крем.
Поръсва се с лешниците отгоре. Покрива се с маслото на малки парченца.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.