Върховен съдия ще взима 4425 лева

ВСС увеличи заплатите в Темида с 10%

У нас
15:32 - 24 Януари 2019
4024
Върховен съдия ще взима 4425 лева

Върховен съдия вече ще получава 4425 лева основно месечно възнаграждение. Увеличението дойде, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) реши всички в съдебната система да получат 10% повече парите, считано от 1 януари 2019. Това реши окончателно Пленумът на „правителството на Темида”, който прие още увеличение с по 100 лв. на придобит ранг, считано от 1 март 2019, пише „Правен свят”.

С решението на кадровия орган основното възнаграждение на върховно ниво ще стане 4425 лв., на апелативно – 3738 лв. В СГС основната заплата става 3342 лв., а за останалите окръжни съдилища – 3089 лв.

Съдиите от Софийския районен съд и прокурорите в Районна прокуратура - София ще получават по 2714 лв. основно възнаграждение, а за останалите районни съдилища и прокуратури то ще е в размер на 2437 лв.

С 24 гласа „за” съдебните кадровици гласуваха индексирането на възнагражденията с 10% за всички в съдебната система. Председателят на ВКС Лозан Панов не присъства на заседанието.

Междувременно Пленумът на ВСС утвърди бюджета на съдебната власт и органите ѝ за 2019-а. От доклада по точката стана ясно, че в бюджета са предвидени средства освен за увеличението на заплатите на съдебните кадровици, така и отделни 7 186 900 лв. за допълнителни възнаграждения с до една работна заплата на магистратите от специализираното правосъдие и по-натоварените органи на съдебната власт. Налични са средства също и за обезщетения, за назначаване на магистрати по обявените към момента конкурси, за откриване на 22 щатни бройки за пресаташета и за 23 служители по сигурността на информацията, гласувани от кадровия орган в края на миналата година.

Пари за повече служители в съдебната система обаче няма. Кадровикът Боряна Димитрова докладва, че Комисията „Съдебна администрация” към Съдийската колегия предлага увеличение на съдебната администрация с общо 39 щата в Районен съд – Плевен, Окръжен съд – Плевен, Софийски градски съд, Районен съд – Варна, Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Административен съд – Пловдив, Районен съд – Несебър и Апелативен съд – София.

Решението бе отложено, за да мине през бюджетната комисия и да се види финансовата обосновка на такова предложение. Оказва, че средства няма и за момента на деветте съдилища не могат да бъдат отпуснати нови щатове за поисканите служители.