Варненка изтегли кредит от банка с чужда лична карта

Новини
09:17 - 27 Юни 2024
69217
Варненка изтегли кредит от банка с чужда лична карта

Измамница кандидатства за кредит с чужда лична карта. Тя била одобрена и могла да се възползва от парите.

Накрая обаче била разкрита. Така вчера Районният съд във Варна наложи наказание пробация на 36-годишна жена, която се призна за виновна, че в периода 5 – 7 май 2021 г. във Варна, чрез използване на неистински документ - договор за кредит "Бяла карта", е получила без правно основание чуждо движимо имущество - пари на стойност 900 лева, собственост на небанкова финансова институция, с намерение да ги присвои. Деянието е престъпление, наказуемо по чл. 212, ал.1 от НК.

Подсъдимата по неустановен начин се сдобила с копие на лична карта на друга жена и решила да кандидатства от нейно име за отпускане на кредит. От собствения си телефон тя продиктувала чуждото име и лични данни, като след проверка била одобрена за предлагания от финансовото дружество продукт "Бяла карта“ с кредитен лимит от 900 лева.

Документацията по договора за кредит подсъдимата получила по куриер и пред него тя предала копие на чуждата лична карта,

собственоръчно изписала трите имена на притежателката, като имитирайки подписа й заверила и попълнила нужните графи в документите. На 7 май същата година кредитната карта била активирана и още тогава с три транзакции подсъдимата изтеглила парите и се разпоредила с тях. Няколко месеца по-късно измамата бил установена след подадена жалба от другата жена.

Причинените от деянието щети са възстановени. Съгласно параметрите на постигнатото между страните и одобрено от съда споразумение, 36-годишната жена в продължение на 8 месеца, при периодичност два пъти седмично, подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес. За срок от 8 месеца тя следва да провежда и задължителни срещи с пробационни служители.

Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.