ВАС отмени наказанието на съдия Мирослава Тодорова

Съдът призна, че на магистрата е нарушено правото за свободно изразяване

Общество
15:22 - 10 Декември 2021
1545
ВАС отмени наказанието на съдия Мирослава Тодорова

Петчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени наказанието „забележка“ на съдия Мирослава Тодорова. Основният аргумент е свързан с решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който по жалба на Тодорова, прие, че е нарушено правото й на свободно изразяване на мнение. Наказанието и бе наложено от Висшия съдебен съвет (ВСС) през септември м.г.

В решението си съдът в Страсбург заяви, че дисциплинарните наказания на Тодорова са отмъщение заради критиката й към ВСС и изпълнителната власт. Според Европейският съд обявява, че целта на тези наказания е била съдия Тодорова да бъде наказана и сплашена заради позициите си, а не да се гарантира спазването на сроковете по делата.

Тодорова сезира Съда в Страсбург след поредица от дисциплинарни производства, които й бяха образувани заради личните й тези за вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ и ръководството на съдебната система.

Делото в Европейския съд по правата на човека приключи без присъждане на обезщетение, защото Тодорова не претендира за такова.