ВАС отмени уволнението на комисар Виктор Празов от МВР

Общество
11:17 - 06 Юни 2023
14079
ВАС отмени уволнението на комисар Виктор Празов от МВР

Върховният административен съд отмени заповедта, с която бившия шеф на „Охранителна полиция“ Виктор Празов е уволнен дисциплинарно на 22 март 2022 година, проучи ПловдивПрес. Решението на ВАС е излязло снощи към 18 ч. С него напълно се отхвърлят обвиненията срещу Празов за полицейско насилие.

Припомняме, че комисарят бе изтеглен в София и към момента на уволнението е бил част от СДВР.

Причината за отстраняването му от системата е обвинение за упражнено полицейско насилие. Това се случило при специализирана полицейска операция през май 2020 г. в Асеновград, ръководена именно от комисар Празов, заемащ към онзи момент длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“.

От документите по делото става ясно, че на Гергьовден преди повече от две години е проведена спецакция по опазване на обществения ред, безопасността на движението и осъществяване на контрол по спазване на противоепидемичните мерки. За отговорник бил определен комисар Виктор Празов.

След инструктаж пред Районното в Асеновград на 6 май 2020 г. около 19.00 ч. Празов наредил на униформени да овладеят по законен начин и без насилие разрастващ се скандал в ромската махала, за да не излезе конфликтът извън квартала и да застраши здравето и живота на повече хора в града. Станало ясно, че двама братя са се сбили, докато празнували с баща си Гергьовден. Положението изглеждало доста напечено и се налагало бърза намеса на полицията.

Съдът счита, че тежките нарушения на служебната дисциплина, за които Празов е уволнен, не са доказани.

„Ситуацията от вечерта на 06.05.2020 г. представлява битов скандал между роднини, но непосредственото лично участие на Виктор Празов в него в никакъв случай не е възможно да бъде разглеждано като дисциплинарно нарушение на изискването за законността на действията му по време на овладяване на ситуацията, непазене на доброто име на институцията, с личния си пример не е дал повод за неспазване на закона, непредприемане на действия за преустановяване на неетично или опасно поведение от друг служител към трето лице“, мотивират се магистратите.

В решението им е посочено, че в дадените множество сведения на служители от РУ-Асеновград за събитията от вечерта Гергьовден, никъде в тях не става дума за пряко разпореждане или участие на Празов в използване на физическа сила без причина над мирно население или нехуманно отношение към гражданите.

Сведенията са противоречиви (сведение от Н. Рибарова- „ не съм видяла никой да бие никого на 06.05.2020г.“, сведение от Ц. Риков), поради което спорна е обективността на информацията, дадена от посочените по-горе лица(свидетели), обективирана в сведения от 30.11.2021г., съпоставима с информацията, съдържаща се в сведенията, дадени от служителите Ангелов, Василев, Ваклинов, Бабугеров, Колев, Димитров, Кирков, Узунов, Петков, Иванов и Савков.

„Няма данни, лицата, които са възприели ситуацията, да са я оценили не като битов конфликт, а като проява на полицейско насилие, освен четиримата свидетели, подали сигнала“, подчертава съдът.

Съдът приема, че оспорената заповед е издадена в несъответствие с целта на закона и с правилата за индивидуализация на наказанието. Липсват каквито и да е мотиви, че целите на дисциплинарното наказване няма да бъдат постигнати и с налагането на по-леко по вид и също възможно дисциплинарно наказание, като например „порицание“.

„На следващо място, не се установява от заповедта и приложените доказателства причинно – следствена връзка между уронването на престижа на МВР и конкретни действия и бездействия именно на уволнения служител Празов. От сведенията на служителите и свидетелите, дадени пред дисциплинарно разследващия орган не се установява конкретно кое лице – полицейски служител нанася удари на О.Г., не се установява категорично и колко полицейски служители са присъствали в момента на удара – четири, пет или шест, кои граждани и служители, конкретно от тях (поименно), са били с лице към Г. и са видели физическото насилие, извършено от техен колега, при цялата суматоха, която се наблюдава, че се е създала при овладяване на ситуацията. Поради това, остава недоказано по делото обвинението, че Празов, като свидетел на неправомерната употреба на физическа сила не е предприел действия за предотвратяване на насилие и е станал съучастник в причиняването на телесна повреда и унизително отношение спрямо гражданско лице“, смятат магистратите от Административния съд в Пловдив.

Така заповедта за уволнение на комисар Виктор Празов е отменена окончателно, а МВР трябва да му плати разноски по делото в размер на 1200 лева, сочи решението на тричленката на ВАС с председател Донка Чакърова.

Празов може да се върне на работа, но засега отказва да коментира казуса./Пловдив прес