ВАС разглежда казуса с Андрей Гюров на 2 август

Отстраненият подуправител на БНБ подаде жалба

Политика
10:43 - 26 Юли 2024
824
ВАС разглежда казуса с Андрей Гюров на 2 август

Върховният административен съд образува и насрочи за разглеждане административно дeло по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров.

"Жалбата постъпи вчера в деловодството на съда и веднага беше разпределена за разглеждане от дежурния състав, който е определен със заповед на председателя на ВАС № РД-06-136 от 10 юни 2024 година", посочват в съобщение до медиите от ВАС.

Административното дело е образувано под номер 7373/2024 и е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 2 август, петък от 11 часа в зала № 2 на Върховния административен съд от дежурен състав, като страните по делото са редовно призовани.

До делото се стигна, след като на 16 юли Управителният съвет на БНБ прие, че са налице основания за освобождаването на Гюров, защото реши, че той „не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“ и е „признат за виновен за извършено сериозно нарушение“ – две от основанията в Закона за БНБ за освобождаване на подуправител.

Решението на УС обаче не означава, че Гюров е освободен, тъй като това може да направи само Народното събрание, което го е избрало. След като подуправителят на БНБ обжалва решението на съвета, ВАС трябва да се произнесе в 14-дневен срок.

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи несъвместимост при Гюров, тъй като, докато вече е бил подуправител на БНБ, той все още е бил съдружник в дружеството „Йонтех Инженеринг“, член на Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и на Сдружение „Голф-клуб Благоевград“.

След това Гюров излезе в отпуск и обжалва решението на комисията пред Административния съд София-град (АССГ), който пък малко преди произнасянето на УС на БНБ допусна за разглеждане жалбата му и насрочи делото за 16 септември.

От съобщението на БНБ, с което УС на банката реши, че има основания за освобождаването на Гюров пък стана ясно, че то е взето именно с идеята да мине през съдебен и парламентарен контрол.

Висящ остава въпросът, какво ще се случи, ако в следващите дни Народното събрание реши да освободи Гюров, докато ВАС още не се е произнесъл по решението на БНБ. Тогава решението на НС ще подлежи на обжалване пред Конституционния съд и ще се стигне до по-голямо забавяне на окончателното разрешаване на казуса, но през това време Гюров няма да е част управлението на централната банка, обобщава  news.lex.bg.