Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен , за политиците е важно за вземат парите по Плана

Целта не е хората да излизат в сивата икономика или да заминават в чужбина, казва финансистът

Политика
11:56 - 01 Юли 2024
1216
Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно за вземат парите по Плана

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР.

"От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, че навсякъде го има, значи и у нас е дошъл моментът, тъй като България е част от ЕС. Ние сме единствената държава без такъв закон", обясни необходимостта той, защото второто плащане по Плана е функция на приемането и на този закон.

"Аз оставам с убеждението, че това е единствената причина да се приеме този закон, за съжаление. Лошото е, че не се приема, защото имаме нужда, а защото е казал ЕС. И идва моментът в какъв вид ще го приемем. Записано е, че целта е да регламентира вземанията от добросъвестни длъжници. А реалната постановка на логиката на закона трябва да е различна. Когато човек изпадне в неплатежоспособност, да не е длъжник цял живот, а да започне на чисто – "не съм само аз виновен за този фалит"", обясни идеята на закона Васил Кендов.

Статистиката сочи, че се налагат запори на 30 000 души годишно, в момента има 80 000, по 20 000 изпълнителни дела на месец се образуват и законов път за излизане няма.

"Този закон е внесен и гласуван, на първо четене, в НС, и е най-лошото нещо, което може да се гласува в тази система и няма абсолютно никой доволен", коментира Кендов. Той припомни, че има много хубави становища на Камарата на частните съдебни изпълнители, ВСС, адвокатска колегия, Асоциация на банките, но никой не се е съобразил с тях.

И е категоричен, че този закон не може да бъде ремонтиран, той трябва да се напише наново“.

Васил Кендов недоумява защо в процеса на обявяване на фалит на физическо лице се поставя синдик - платен, според закона?

"Каква е житейската логика? Ако ти не можеш да си плащаш задълженията, защо да ти ги трупам още със плащане на синдик. Пишем да освободим хората от задълженията, а им слагаме синдик да храним", критикува закона финансистът, който е сред най-известните консултанти на изпаднали във фалит физически лица.

Той заяви, че законът няма логика и авторите на закона "са преписвали от американското законодателство - копи пейст, за да има такъв закон, да го прокараме и да вземем парите от Плана".

"В закона има определение на добросъвестен длъжник, ако последната година не сте работили, което е причина да не си плащате задълженията, не попадате в графата "добросъвестен" и не се възползвате от закона - не може да обявите фалит", Кендов припомни какво е прието от НС и заяви, че не е обнадежден, че сегашните депутати ще променят нещо.

Според него, от опита му като консултант показва, че хора, изпаднали в неплатежоспособност, излизат в сивата икономика – не плащат осигуровки и данъци, а по-голямата част отиват в чужбина.

"Хората в НС не знаят какво правят, не разбират от тази тематика. Нека сме реалисти, те не ползват друго мнение, те искат парите от Плана и гласуват нещо. А то няма да сработи, обхватът на закона е малък от него за изключени всички свободни професии - лекари адвокати, земеделски производители", обясни Васил Кендов.

И призова: 

"Хора, нали трябва да върнем тези хора в светлата част на икономиката, за да си плащат данъци и осигуровки, а не да бягат в чужбина. Това е големият проблем."