Във Великобритания: 7 души починаха от тромбоза след ваксина на „АстраЗенека“

16 души на милион могат да получат кръвен съсирек, обявиха от Агенцията за контрол на лекарствата

Здраве
17:37 - 03 Април 2021
4320
Във Великобритания: 7 души починаха от тромбоза след ваксина на „АстраЗенека“

Седем души от Обединеното кралство, които са били ваксинирани с „АстраЗенека“, са починали след развитие на тромбоза. Това съобщи „Скай Нюз“, позовавайки се на Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначения във Великобритания.

По-рано регулаторът информира, че в периода до 24 март включително, страната е получила 22 съобщения за случаи на тромбоза на вените на твърдата мозъчна обвивка и осем съобщения за други случаи на образуване на тромби на фона на тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите).

Ръководството гласи: „Експертен екип наскоро участва в диагностицирането и управлението на рядък синдром на тромбоза, свързан с ниски тромбоцити, за който се съобщава в няколко случая. Към момента не е установена причинно-следствена връзка с ваксинацията срещу коронавирус. Ако обаче идентифицирате пациенти с този синдром, които искат да се ваксинират, е много важно да попълните онлайн жълтата карта с искане за повече подробности от регулатора.“

„Наистина е важно да се признае, че в момента няма връзка с поставянето на ваксината и с тези много редки кръвни съсиреци“, заяви проф. Робин Шаток, специалист по инфекции и ваксинолог от „Империал колидж Лондон“.

„Ако погледнете в общата картина, оценките са между двама и 16 души на милион, естествено могат да получат този тип кръвен съсирек, така че това може да не е обвързано със самата ваксина“, добавя експертът.

Той продължава: „Също така е важно да се признае, че едно нещо, което коронавирусът прави, е, че наистина увеличава риска от развитие на кръвни съсиреци.