Възкресение с Lupa.bg: Великденски венчета с бадеми (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 8 броя, 75 мин
Продукти
30 г масло
1 лимон
100 мл прясно мляко
270 г брашно
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая
4 с.л. олио
1 с.л. кафява захар
1 яйце
2 с.л. ванилова захар
1 щипка сол
1 жълтък
24 бр. белени бадемови ядки
Приготвяне
1
Настъргва се кората на лимона. Прясното мляко се загрява леко.
2
Маята се натрошава и се смесва с 250 г брашно, 80 мл хлядко прясно мляко и олиото.
3
Прибавят се мекото масло, захарта, яйцето, ваниловта захар, щипката сол и лимоновата кора. Омесва се еластично тесто.
4
Тестото се оставя да втаса на топло около 30 мин., докато си удвои обема.
5
Размесва се тестото на набрашнена повърхност. Разделя се на 16 части. Оформят се 16 ролки с дължина около 30 см.
6
Ролките се усукват 2 по 2 на 8 фитила.
7
В тава с хартия за печене се подреждат фитилите, като се оформят на венчета-гевреци и краищата се притискат да се залепят.
8
Смесват се жълтъкът и останалото прясно мляко. Намазват се венчетата. Гарнират се с по 3 цели бадема. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин.