Възкресение с Lupa.bg: Великденски венчета с бадеми (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 8 броя, 75 мин

Кухня
08:52 - 26 Април 2021
3080
Възкресение с Lupa.bg: Великденски венчета с бадеми (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

30 г масло

1 лимон

100 мл прясно мляко

270 г брашно

½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая

4 с.л. олио

1 с.л. кафява захар

1 яйце

2 с.л. ванилова захар

1 щипка сол

1 жълтък

24 бр. белени бадемови ядки

 

Приготвяне

1

Настъргва се кората на лимона. Прясното мляко се загрява леко.

2

Маята се натрошава и се смесва с 250 г брашно, 80 мл хлядко прясно мляко и олиото.

 

3

Прибавят се мекото масло, захарта, яйцето, ваниловта захар, щипката сол и лимоновата кора. Омесва се еластично тесто.

 

4

Тестото се оставя да втаса на топло около 30 мин., докато си удвои обема.

 

5

Размесва се тестото на набрашнена повърхност. Разделя се на 16 части. Оформят се 16 ролки с дължина около 30 см.

 

6

Ролките се усукват 2 по 2 на 8 фитила.

 

7

В тава с хартия за печене се подреждат фитилите, като се оформят на венчета-гевреци и краищата се притискат да се залепят.

 

8

Смесват се жълтъкът и останалото прясно мляко. Намазват се венчетата. Гарнират се с по 3 цели бадема. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин.