Възмутени от рекламата на "Джъмбо": Гаврите се с моряците, клипът ни разплаква! (ВИДЕО)

Новини
15:30 - 19 Декември 2019
15555
Възмутени от рекламата на "Джъмбо": Гаврите се с моряците, клипът ни разплаква! (ВИДЕО)

Вълна от възмущение предизвика в социалните мрежи коледната реклама на хипермаркет „Джъмбо”. В петиция, родители настояват видеото, което тече по телевизиите, да бъде спряно заради „неуместно, невъзпитателно и тъжно” съдържание.  

И наистина - тази година рекламата на най-посещавания за играчки и подаръци хипермаркет няма общо с веселите и забавни кадри, с които веригата винаги примамва клиентите и създава празнично настроение. „Тази реклама носи болка, огорчение и разочарование и образува тежка буца в гърлото! Смятам, че има далеч по-удачен начин да отброиш дните до Коледа!”, огорчени са недоволните от посланието на коледното клипче.  

Действието във видеото се развива на Бъдни вечер, в бурните води на Атлантическия океан, на кораб "Свети Николай." Главният герой е Христо - моряк, който е далеч от близките си, а жена му и детето му се обаждат, за да го чуят. Малкият пита татко му какъв подарък ще му донесе татко му.  Баща му изброява какво му е купил от всяко далечно пристанище, а синът му пита: „Ами ако не се прибереш?” 

Ето и какво казват шокираните от тъжната реклама в петицията:

"Преди няколко дни посетих магазин "Джъмбо". Обикновено там – всяка година коледният дух ни завладява и ни зарежда с добро настроение.

При последното ми посещение останах леко изненадана. Рекламата, която звучеше, изглеждаше различно от веселите песнички със запомнящ се текст. Споменаваше се тревожно името "Христо". Не успях да схвана посланието, понеже търсех подаръци за близките ми, но по време на пазаруването, чух поне още 10 пъти това име. Честно казано – опитах се да го приема положително, въпреки разтревожената нотка в гласа, понеже имам близък човек, който носи това име. Всичко отмина до момента, в който попаднах на тази реклама по телевизията.

А в съдържанието на рекламата се изтъкват на преден план играчките, които ще донесе бащата при завръщането му. Ами ако не се прибере?!", пита разтревожената авторка.   

Най-възмутени от коледното видео са моряшки семейства, които няма как да възприемат  коледно раздялата с близките, които пътуват с месеци по света и не успяват да се приберат вкъщи за празниците.

„Много хора изпращат техните баща, майка, брат, сестра, чичо, леля, на път, които ежедневно жертват здравето, нервите и живота си в името на семейството си. И за съжаление, не всички успяват да се завърнат живи", споделят огорчението си хората, преживели описаното в клипа в реалния живот. 

И апелират да бъде спряна драматичната реклама, защото само един пътуващ човек и семейството му знаят с какви чувства се разделят всеки път, "как треперят един за друг, как посрещат разделени най-важните събития в живота – като раждане, смърт, други поводи и празници и как с нетърпение очакват отново да бъдат заедно!”

Във Фейсбук обаче се чу и обратното мнение - че злонамерени хора бойкотират веригата. „Нали пак ще напълните торбите, било то и от друг магазин ... тогава "Христо" по-сигурно ли е, че ще се върне? Или защото идват празници и много се разчуствахме? Да не говорим, че една голяма част от вас не се сещат всеки ден за "Христо" или пък няма да седнете на отрупаните маси, за да празнувате, но сега много засегнати го давате! В крайна сметка, не е ли това целта на рекламата, да се говори за даден продукт. Има толкова други петиции, в които може да вложите енергията си!, написаха разгневени от петицията.