Вбесява ли ви тази снимка?

Новини
10:24 - 17 Май 2019
5073
Вбесява ли ви тази снимка?

Вбесява ли ви снимката с целуващите се младежи?

60% от българите отговарят твърдо с „да” и това обяснява, защо за поредна година сме в челната тройка по хомофобия в ЕС. Това показват проучванията за нагласите в обществото спрямо хората с нетрадиционна сексуалност.

Светът отбелязва днешния 17 май като Международен ден срещу хомофобията. На този ден през 1990 г. Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от списъка на Международния класификатор на болестите. Денят срещу хомофобията е признат в Европейския съюз и се чества в повече от 50 държави по света след 17 май 2005 г.

Страхът, изолацията и дискриминацията са често срещани сред общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица в Европа. Това сочи първото по рода си мащабно социологическо проучване сред 93 000 души в 27 страни членки на Европейския съюз и Хърватия, проведено от Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Хората с различна сексуална ориентация имат най-големи права в страните от Западна Европа. България и някои други източноевропейски държави получават слаби оценки, защото дори не разрешават еднополови бракове.

Специално в България положението едва ли скоро ще претърпи някаква промяна — според едно неотдавна оповестено проучване 60% от българите смятат, че е грешно двама души от един и същи пол да имат сексуални контакти. Същият процент неодобрение е бил отчетен и преди 20 години.

Мила родна картинка 

Равноправието на ЛГБТ хората (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални) е залегнало в Eвропейските договори и в Хартата на основните права на ЕС. Те изключват категорично всякаква дискриминация заради сексуалната ориентация на хората. Това означава, че във всичките 28 страни членки на ЕС хомосексуалните и другите засегнати групи в обществото трябва да имат същите права и условия за живот, както всички останали. Но действителността често е по-различна от добрите намерения.

Всяка година по случай Международния ден срещу хомофобията европейското отделение на ILGA (Международната асоциация на лесбийките и гейовете) публикува оценка за състоянието в отделните страни от ЕС.

Актуалната класация на ILGA за 2019 година очертава следната картина: има големи разлики между ситуацията в Източна и Западна Европа. Страните, в които ЛГБТ хората са сравнително равноправни, се намират основно в Западна Европа: Великобритания, Белгия, Люксембург, Франция, Финландия, Дания, Швеция, Португалия, Испания. Тези държави получават и най-голям актив точки по отношение спазването на законовите разпоредби в редица области като семейното право, борбата срещу престъпленията от омраза или правото за сексуално самоопределение. Най-добре в това отношение се справя Малта — миниатюрната държава изпълнява 90 процента от законовите предписания.

 Най-лоша е ситуацията в Литва и Полша — съответно със 17% и 28% по същия показател. На предпоследните места се намират България и Румъния — съответно с 20% и 21%. Изненадващо лоши са и резултатите на Италия (22%), което се обяснява основно с това, че в тази страна няма законови гаранции срещу дискриминацията, нито пък са разрешени еднополовите бракове. Освен това има много бели петна в законите за осиновяването.

Като цяло положението на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните се е подобрило през последните 10 години, което обаче не означава, че няма проблеми. В някои държави се забелязва и регрес, бе казано при представянето на доклада. Полша и България, например, отстъпват назад в класацията — заради ограничаването на някои права. Унгария е критикувана заради потъпкването на фундаментални свободи, като правото на събирания и създаване на коалиции. Освен това се посочва, че работата на ЛГБТ активистите е станала "по-опасна и непредвидима".

Важно е да се знае, че проблемните области са предмет на националното, а не на европейското право. ЕС не може да налага на отделните страни членки дали да узаконят пълноправни еднополови бракове или регистрираното съжителство между еднополови партньори.

В ЕС има още пет държави, които не предлагат нито един от двата варианта. Това са България, Литва, Латвия, Полша и Словакия. В Естония и Чехия има възможност за регистрирано партньорство, но в силно орязан вид — със значително по-малко права.  

 Страните, които не разрешават еднополовите бракове, бяха задължени от Европейския съд по правата на човека да признават еднополови бракове, които са били сключени в друга страна членка на общността. През миналата година бе произнесена ключова присъда срещу румънските власти, които бяха принудени да признаят брака на един румънец с американски гражданин, сключен в Белгия.

В около 80 държави хомосексуалността е престъпление и сексуалният акт между партньори от същия пол е наказуем с лишаване от свобода, а в 9 от тях (Афганистан, Иран, Мавритания, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Арабските Емирства, Йемен и Бруней) и със смъртна присъда.

А пък ако случайно ви се прииска да промените негативната тенденция – София Прайд тази година ще бъде на 8 юни. Както обикновено, събитието ще започне в 16 ч с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие започва в 19:30 ч. Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.