Вдовишките пенсии се вдигат с 11% за 700 000 души

Досега добавките бяха 26,5% от парите на починалия съпруг

Новини
22:38 - 29 Февруари 2024
227155
Вдовишките пенсии се вдигат с 11% за 700 000 души

След циклене и безкрайни обсъждания и години обещания, вдовишките добавки се увеличават, макар и с малко. Това ще стане от 1 юли и в следващите месеци не е изключено някои партии да стъпят на планираното увеличение като платформа за евроизборите.

Вдовишките пенсии се водят добавки. Те се заплащат от 2011 г. и досега бяха в размер на 26,5% от пенсията на починалия съпруг. От 1 юли 2024 г. правото на добавката от пенсията или сборът от пенсиите, които е получавал починалият съпруг, е в размер на 30 на сто от следващия им се размер.

Тъй като добавката е функция от дохода на починалия, актуализира се пенсията на починалия и съответно добавката също се увеличава. Когато починалият съпруг не е получавал пенсия, добавката се определя от пенсията или от сбора от пенсиите, на които починалият е имал право по реда на наследствените пенсии, поясниха експерти пред „Телеграф“.

Наследствени пенсии обикновено получават децата на починали родители. Важно е да се знае обаче, че добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател. Размерът може да е и над тавана, който е 3400 лв.

Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от изискваната възраст за пенсиониране. Има възможност и това да стане преди този срок, ако е неработоспособен, а за такива се смятат хората с 50 и над 50 на сто инвалидност.

679 515 са изплащаните вдовишки добавки у нас - съответно това са хората, които най-вероятно ще дочакат увеличението - цифрата е променлива предвид възрастта на получателите и заболяванията, от които много от тях страдат.

По-голямата част от добавките се отнасят към пенсии за стаж и възраст - 598 239. Добавките към инвалидни пенсии пък са 66 888. 2318 са вдовишките добавки към пенсии на кооператори. 5470 са изплащаните от НОИ добавки върху пенсии от заработен стаж в чужбина или смесен такъв.

Средната възраст на вдовците е 77,1 години, а средният размер на тази добавка в момента е 153,48 лева. Това означава, че парите им само по новото увеличение ще се вдигнат с 5,37 лв. Отделно обаче размерът на пенсията на починалия съпруг ще се вдигне с 11% по швейцарското правило.

Мъжете получават по-високи пенсии от жените и съответно вдовишките добавки, изчислени от техните пенсии, също са по-високи. В края на 2022 г. вдовишката добавка при жените средно е 160,15 лв., а при мъжете - 120,50 лв.

Както при всяко раздвижване, свързано с планирани увеличения, има доволни и недоволни. Първите, естествено, са тези, които получават добавки, въпреки че част от починалите не са взимали или са взимали твърде кратко парите, които им се полагат за старини и следователно те са потънали безвъзвратно. Има обаче и такива, които смятат, че вдигането на добавките е неразумно.

На това мнение е Ася Гонева от КНСБ, според която тази идея е „изначално привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, но нашата система е замислена като индивидуални права“. Според Гонева никога осигурителната вноска не е била изчислявана по начин, който дава възможност за отклонени права, и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии.

Дори сега, когато добавката е 26,5%, голяма част от размера на пенсията на наследодателя не е достатъчна, за да се платят наследствените пенсии, когато право на такива имат повече от едно лице, твърди Гонева.

Паралелно с предвиденото увеличение идва и проект за промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, качен за обществено обсъждане. Той предвижда намаляване на административната тежест за гражданите при отпускане на наследствена пенсия или вдовишка добавка. Причината обаче е протоколна - свързана е с наскоро приети изисквания в Закона за електронното управление.

Те предвиждат чиновниците по служебен път да си взимат данните, които са налични в регистрите. Така отпада необходимостта от предоставяне на удостоверение за наследници и документи за родители. Промяната влиза в сила от 31 март.

Пенсиите ще се изплащат от 7 март, обезщетенията за бременност и раждане и за отглеждане на дете ще бъдат преведени още утре, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ).

Изплащането на пенсиите през март т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 март (четвъртък) и ще завърши на 20 март (сряда). Преводите на сумите за мартенските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 март 2024 г., уточняват от НОИ.